Nortamonkadulla Rauman ahkerin kameratolppa

Viime vuonna Rauman ja koko Satakunnan ahkerin kaupunkikameratolppa oli Nortamonkatua etelään ajavia kuvaava peltipoliisi. Lähes tuhannen kuvaustuntinsa aikana kamera välähti 842 kertaa. Porissa ahkerimmat kamerat Karjarannantiellä ja Yläruukintiellä nappasivat 1 200 käyttötunnin aikana hieman yli 500 kuvaa.

Raumalla on kaikkiaan neljä kaupunkikameraa. Nortamonkadulla Rauman Lyseon kohdalla on kaksi kameraa, Pyynpäänkadulla Raumanmeren koulun kohdalla kaksi lisää. Pyynpäänkadulla länteenpäin kuvaava kameratolppa oli käytössä yli 1 200 tuntia ja kuvasi 776 kertaa. Vastaavasti toiseen suuntaan kuvaavan peltipoliisin ohitti 675 tunnin aikana välähdyksen arvoisesti ainoastaan 172 ajoneuvoa.

Rauman alueella kaupunkikamerat olivat selkeästi valtateiden varsien kameroita ahkerammassa käytössä, mutta joutuivat myös tiheämmällä tahdilla kuvaustöihin. Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein toivoo, että Suomeen saataisiin lisää juuri kaupunkikameroita. Hänen mukaansa kameratolpan vaikutusalue ei ole pelkästään se mittauspiste, vaan se ulottuu aina paljon laajemmalle.

– Kaupunkialueella kameran vaikutus lisää turvallisuutta lapsille ja vanhuksille. Valtateille taasen vaikutukset ovat yleisessä nopeuksien laskemisessa.

– Kannatan sekä tolppaa että hidastetöyssyjä, mutta näistä kahdesta kameravalvonta on parempi ja halvempi. Tolpan pystytys maksaa noin 10–15 000 euroa, hidastetöyssy taasen jopa 20 000. Sen lisäksi töyssystä tulee meluhaittoja ja kuluttavat autoja.

Katso kartasta tarkemmin Rauman alueen kameratolppien tilastoja vuodelta 2014.