Nukkuva nainen heräsi ystävänsä huutoon: "Se raiskaa sut" – miehelle vankeustuomio Raumalla tapahtuneesta raiskauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta

Teot taphtuivat viime vuoden kesäkuussa. Mies oli lähennellyt ja ahdistellut naista jo viikkoa ennen raiskausta, ja nainen oli kieltänyt tätä useasti.

Vuonna 1995 syntynyt mies syyllistyi seksuaaliseen ahdisteluun ja raiskaukseen Raumalla kesäkuussa 2019, linjasi Satakunnan käräjäoikeus tiistaina antamassaan tuomiossa. Länsi-Suomi on saanut tuomiosta julkisen selosteen, josta asianomistajan nimi on poistettu, koska oikeus on määrännyt hänen henkilöllisyytensä pidettäväksi salassa.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta ja yhdestä raiskauksesta. Toinen seksuaalista ahdistelua koskenut syyte hylättiin.

Syyttäjän mukaan mies tunkeutui sukupuolielimellään asianosaisen naisen emättimeen, vaikka tämä on ollut "humalatilasta, väsymyksestä tai niiden yhteisvaikutuksesta johtuneen tiedottomuuden tai muun avuttoman tilan vuoksi kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan" ja käskenyt myös miestä lopettamaan.

Ahdistelu alkoi jo viikkoa ennen

Viikkoa ennen raiskausta mies syyllistyi seksuaaliseen ahdisteluun ehdottaessaan naiselle, että tämä harrastaisi seksiä miehen kanssa rahaa vastaan.

Kun nainen ei ole suostunut, mies on kosketellut häntä seksuaalisella tavalla jalkojen välistä ja rinnoista sekä yrittänyt suudella tätä suulle.

Mies oli tuolloin lyöttäynyt naisen sekä hänen miespuolisen ystävänsä seuraan. Kuvailtu lähentely, ehdottelu ja koskettelu oli tapahtunut ystävän asunnolla, jossa he viettivät iltaa. Nainen oli kieltänyt miestä useita kertoja.

Viikon päästä mies lyöttäytyi jälleen naisen ja tämän ystävän seuraan. Naisen oikeudessa kertoman mukaan he yrittivät keksiä keinoa, miten päästä miehestä eroon sellaista kuitenkaan keksimättä.

Sama lähentely jatkui jälleen asunnolla. Nainen olisi halunnut käskeä miestä poistumaan asunnosta, mutta ei voinut, koska se oli hänen ystävänsä asunto.

Ystävän huuto herätti

Kaikki kolme jäivät asunnolle yöksi, nainen meni nukkumaan ystävänsä viereen. Hän heräsi oman kertomansa mukaan siihen, kun hänen ystävänsä huusi "se raiskaa sut" ja havaitsi miehen olevan päällään yhdynnässä.

Syyttäjän mukaan raiskaus oli naiselle järkyttävä kokemus, ja siitä on aiheutunut hänelle pelkotiloja aina näihin päiviin asti. Hän kärsii unettomuudesta eikä uskalla liikkua kodin ulkopuolella.

Oikeus toteaa tuomiossa, että nukkuvaan kohdistuvassa raiskauksessa teon loukkaavuus johtuu keskeisesti siitä, että raiskauksen kohteeksi joutunut ei ole voinut mitenkään reagoida sukupuolisen itsemääräämisoikeutensa loukkaamiseen.

Mies itse kertoi tapahtumista huomattavan erilaisesti. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt hänen kertomaansa uskottavana, kun taas naisen ja hänen todistajana toimineen ystävänsä kertomukset yhdistettynä lääkärinlausuntoon ovat saaneet aikaan vahvan näytön.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen yhdeksi vuodeksi ja 11 kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan naiselle yhteensä 3400 euroa kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut