Nuoret äänestäjät laittoivat europarlamentin uusiksi – arvaatko ketkä menivät läpi?

Europarlamenttivaalien Nuorisovaaleissa äänensä antoi 10 756 nuorta. Puolueista eniten kannatusta keräsivät vihreät, perussuomalaiset ja keskusta.

Allianssi koordinoi eurovaalien Nuorisovaaleja neljättä kertaa.

– Eurovaalien Nuorisovaalien äänestysaktiivisuus heijastelee yleistä kiinnostusta EU-vaaleihin. Kahdet peräkkäiset vaalit ja eurovaalien hiljainen kampanjointi enteilee valitettavasti myös varsinaisissa vaaleissa alhaista osallistumista, kommentoi osallisuusasiantuntija Virva Viljanen.

Vaalien voittajaksi nousi vihreät kolmella edustajapaikalla. Perussuomalaiset ja keskusta saivat kukin kaksi edustajapaikkaa nuorten äänillä. Yhden europarlamentaarikon paikan varmistivat lisäksi kuusi puoluetta: kokoomus, SDP, Suomen Kansa Ensin, RKP, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto.

Vaalien ääniharava oli Laura Huhtasaari (ps.) 385 äänellä. Yli 300 sadan äänen vaalitulokseen ylsivät myös ehdokkaat Lasse Heikkilä (kd.) ja Alviina Alametsä (vihr.).

Istuvista europarlamentaarikoista vain Nils Torvalds (r.) tuli uudelleenvalituksi parlamenttiin, joskin paikka ratkaistiin arvalla, koska puoluetoveri Sean Bergenheim sai yhtä monta ääntä.

Nuorisovaaleissa valitut europarlamentaarikot:

Alviina Alametsä, vihreät

Laura Huhtasaari, perussuomalaiset

Susanna Kisner, keskusta

Aura Salla, kokoomus

Husu Hussein, SDP

Matti Mäkinen, Suomen Kansa Ensin

Ville Niinistö, vihreät

Nils Torvalds, RKP

Sebastian Tynkkynen, perussuomalaiset

Lasse Heikkilä, kristillisdemokraatit

Pekka Puska, keskusta

Bella Forsgrén, vihreät

Ajak Majok, vasemmistoliitto

(14. sijalla Janika Takatalo, kokoomus)