Nuuskan käyttö on nuorten parissa jopa trendikästä – tyypillinen nuuskaaja on "kunnollinen nuori", usein urheilija

Nuuskaaminen on lisääntynyt alaikäisillä, myös tytöillä. Nuuskan käytöstä ei yleensä rangaista nuorta samalla tavoin kuin tupakoinnista. Sitä pystyy lisäksi käyttämään vaivihkaa ja myös sisätiloissa, Piispa sanoo.

Nuuskan käyttö on Suomen nuorten keskuudessa trendikästä, ja sen käyttöä osin halutaankin näyttää. Näin arvioi tuoreessa Nuoret ja nuuska -selvityksessään tutkija Mikko Piispa.

– Nuuskaaminen on lisääntynyt alaikäisillä, myös tytöillä. Nuuskan käytöstä ei yleensä rangaista nuorta samalla tavoin kuin tupakoinnista. Sitä pystyy lisäksi käyttämään vaivihkaa ja myös sisätiloissa, Piispa sanoo.

Enemmistö nuorista suhtautuu nuuskan käyttöön yhä kielteisesti. Silti nuuska vaikuttaisi olevan nyt se pahe, jota kohtaan koetaan uteliaisuutta teini-iän kokeilunhaluisessa vaiheessa.

– Nuuskaa käyttävien tai kokeilleiden ensikokeilut ovat tapahtuneet ikähaarukassa 13–17. Nuuskaajina tulivat selvityksessä esille urheilijat ja etenkin jääkiekkoilijat.

Piispan mukaan nuuska on luomassa alaikäisille uudenlaista päihdekulttuuria: sen tyypillinen käyttäjä on niin sanottu kunnollinen nuori, jolla ei välttämättä ole muita paheita.

Ei pidetä haittana terveydelle

Nuorten ja nuorisotyöntekijöiden kertoman mukaan nuuskan käyttö on hyvin yleistä kouluissa.

– Sen sijaan nuorisotaloilla nuuskan käyttöön on pystytty puuttumaan melko tehokkaasti. Yksi syy tähän voi olla se, että nuorisotalojen ohjaajat tunnistavat nuuskan käytön paremmin kuin opettajat, Piispa arvioi.

Vaikka nuuskan käyttö voi olla nuorten mielestä "coolia" eli trendikästä, he pyrkivät silti salaamaan käyttönsä aikuisilta. Osin tähän vaikuttaa sekin, että kaikkien tupakkatuotteiden välittäminen alaikäisille on Suomessa kiellettyä.

Nuuskan käyttäjät eivät yleisesti ottaen pidä sitä yhtä haitallisena terveydelle kuin savukkeita. He eivät katso nuuskan heikentävän peruskuntoa tupakan tavoin tai aiheuttaneen merkittäviä haittoja.

– Asenteen voi tiivistää seuraavaan käsitykseen: 'kun nuuskasta ei ole haittaa urheilijoille, ei siitä pitäisi olla haittaa muillekaan', Piispa linjaa.

"Jääkiekkoilijat haastettava"

Tutkijan mukaan ei ole syytä vähätellä esikuvien merkitystä nuuskan esiinmarssissa. Vaikka ja koska huippujääkiekkoilijat ovat kansallissankareita, heidän nuuskaamisensa tulisi Piispan mukaan kyseenalaistaa.

– Jos jääkiekkoilijoita ei haasteta tässä asiassa, peli on menetetty.

Jääkiekkoseura Oulun Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen kertoo, että joukkueen SM-liigan pelaajien ei haluta näkyvän joukkueen julkisissa tilaisuuksissa nuuska huulessa. Koska nuuskaaminen on täysi-ikäisille laillista, ei Kärpät ole lähtenyt sen tiukemmin edustusjoukkuetta asiassa kaitsemaan.

– Junioreidensa parissa Kärpät tekee valistustyötä nuuskaamista vastaan, hän lisää.

Tampereen Tapparan joukkueenjohtaja Petri Tuononen sanoo, että SM-liigajoukkueen pelaajille ei sallita nuuskan käyttöä tilanteissa, "joissa joukkueena liikutaan".

– Ehkä maajoukkue- ja NHL-pelaajilla saattaa olla sellaista merkitystä esikuvina, että he voisivat antaa omia lausuntojaan (nuuskan käyttöä vastaan), Tuononen lisää.

Suomessa saa käyttää suunuuskaa, mutta sitä ei saa myydä. Nuuskan myynti on kiellettyä kaikissa EU-maissa paitsi Ruotsissa, joka sai asiassa erivapauden. Suomen naapurimaista nuuskan myynti on nykyisin kiellettyä Venäjällä, mutta Norjassa sen kauppa on sallittua.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut