"Nyt ei kannata pelata roskien polton kanssa"

Satakunnassa roihusi perjantaina 26. päivä useita maastopaloja. Raumalla ja Eurassa maastopaloja syttyi iltapäivän mittaan kolme.

Raumalla maasto oli liekeissä Lapin Ruonantiella ja Eurassa Heinäsillantiellä sekä Linteeninmäentiellä. Lapissa maastoa paloi hehtaari, Eurassa vielä enemmän, toisessa palossa jopa neljä hehtaaria.

- Kaikki palot saivat alkunsa ukkosesta. Se eteni täältä vielä Saloon ja Karjaalle, jossa tilanteet olivat vielä pahempia, päivystävä palomestari Timo Lehtonen kertoo.

Maastoa paloi perjantaina myös Laitilassa, jossa tehtiin hälytys keskisuuresta palosta iltapäivällä kello 15.18. Palo saatiin hallintaan melko nopeasti, mutta metsää ehti palaa yli kolme hehtaaria. Jälkivartiointi paikalla jatkui yön yli. Lisäksi salama iski mäntyyn Köyliössä puoli yhdeksän jälkeen perjantai-iltana.

Uhkaava maastopalo koettiin myös Kokemäellä. Siellä maasto roihahti rajun paikallisen ukkosen seurauksena puoli kymmenen aikoihin illalla. Palo sattui syttymään vaikekulkuisessa maastossa, mikä vaikeutti pelastuslaitoksen työtä. Paikalla oli perjantaina myös Rajavartiolaitoksen sammutushelikopteri.

Työt Kokemäellä jatkuivat vielä puolen päivän aikaan lauantaina 27. päivä.

- Siellä kaivetaan juurakkoa ja pistetään vettä perään, eli käynnissä on jälkiraivaus ja -vartiointi, Lehtonen kertoo.

Satakuntalaisia on hiljattain varoiteltu erittäin kuivasta maastosta. Vaikka tämänkertaiset maastopalot olivat luonnonvoimien aiheuttamia, on jatkossakin erittäin tärkeää muistaa varovaisuus tulen kanssa. Metsäpalovaroitus on voimassa, eikä tilanne ole helpottumassa.

- Nyt ei kannata pelata roskien polton eikä minkään muun kanssa. Tupakoiden kanssakin pitää olla erittäin tarkkana, että mihin ne tumppaa, Lehtonen muistuttaa.

Ilmatieteen laitos laskee sateiden perusteella indeksin, joka kertoo maaston kuivuudesta. Jos indeksi nousee yli neljän, annetaan metsäpalovaroitus. Lauantaina Satakunnan indeksi oli 4, mutta viime viikolla se kävi jo numerossa 4,5.

- Ennusteen mukaan indeksi tulee vielä nousemaan lukemaan 4,6. Ensi viikoksi on tosin luvattu sateita, mutta kuurot eivät tässä tilanteessa vaikuta mitään, sillä kosteus vain haihtuu tai vesi valuu pintaa myöten ojiin. Tarvittaisiin kunnon pitkiä sateita, että metsäpalovaara menisi ohi, Lehtonen sanoo.