"Nyt jää aikaa kotimaanmatkailuun": Poroholmassa odotetaan kohtalaista kesää koronasta huolimatta – tai osin jopa sen ansiosta

Länsi-Suomi kävi kyselemässä karavaanareiden kuulumisia Poroholmassa. Kaikki olisivat olleet jossakin muualla ilman koronaa.

Koronakesänä kotimaanmatkailu tulee korostumaan. Näin on ennakoitu monessa eri mediassa pitkin kevättä, ja siihen sisältynee totuuden siemen.

Länsi-Suomi vieraili maanantaina Poroholmassa ja haastatteli kolmen eri matkakunnan jäseniä. Jokainen heistä olisi ilman koronaa ollut luultavasti jossakin muualla, mutta nyt oli päädytty Raumalle.

Pälkäneläisten Harri Kämpin ja Päivi Virtasen kesälomat oli ajoitettu perheen poikien kilpailuaikataulujen mukaisesti. Pojat Miro ja Hugo Kämppi, 9 ja 12, ajavat crosskartia kilpaa.

– Nyt olisi ollut kisoja Latviassa ja muualla ulkomailla, mutta kaikkihan ne on peruttu. Nyt jää aikaa kotimaanmatkailuun, Harri Kämppi toteaa.

Soittelijoita ja kyselijöitä riittänyt

Poroholman lomakeskuksen majoitusvastaava Arno Lappalainen toteaa hänkin, että ulkomaanmatkojen peruuntuminen saattaa parhaassa tapauksessa sataa leirintäalueen laariin.

– Kyllä me uskotaan, että tulee kohtuullinen kesä koronasta huolimatta. Mitä olen muualta kuullut, matkailuautot on vuokrattu kaikkialta loppuun. Soittelijoita ja kyselijöitäkin on tuntunut riittävän, Lappalainen kertoo.

Kesäkuun alun hän toteaa menneen karavaanareiden määrän puolesta "aika normaalisti": isoa poikkeamaa normaalivuoteen verrattuna ei ole näkynyt.

"Ei vaan ole löytynyt näin hienoa paikkaa"

Vantaalta Poroholmaan ajellut Anne Heikkilä on koronan takia lomautettuna töistään, joten "Mustaksi Surmaksi" nimetyllä pikimustalla bussimallisella matkailuautolla voi viettää aikaa arkenakin.

– Auto on koko kesän tässä kausipaikalla, varmaan viidettä vuotta jo. Ei vaan ole löytynyt Suomesta toista näin hienoa paikkaa. Henkilökunta on todella mukavaa, ja palvelut ovat hyvät, Heikkilä kehaisee.

Palvelut ovatkin Poroholmassa avautuneet pikkuhiljaa: Ruormiehen terassi aukesi heti kesäkuun alussa, Rantatalo viime viikolla ja Captain Jack's -ravintolalaiva eilen.

Yleinen sauna vielä poissa pelistä

Joitakin muutoksia korona Poroholman toimintaan edelleen aiheuttaa: yleinen sauna ei toistaiseksi ole ollut käytössä, ja esimerkiksi siivoamista on tehostettu.

– Uutinen rajoitusten poistumisesta (valmiuslaista luopumisesta) tuli tänään, joten emme ole ehtineet vielä Rikun (Räsänen) kanssa ehtineet vielä sen kummemmin pohtia, mitä tehdään. Muutoksiin pitää tietenkin reagoida nopeasti, Lappalainen totesi haastatteluhetkellä maanantai-iltapäivänä.

– Yleinen saunavuoro saadaan avattua varmaankin heinäkuun alusta lähtien.

Vain yksi asia on aikataulutettu

Pekka Dikert ja Maarit Jalasvirta tekevät länsirannikon kierrosta. Liikkeelle pariskunta on lähtenyt Helsingistä, josta he päätyivät Turun ja Rairannan kautta Raumalle.

Korona pakotti heidät matkailemaan Suomessa, mistä he eivät tosin vaikuta olevan erityisen pahoillaan.

– Normaalisti kesäisin kierretään Eurooppaa. Olen tehnyt tätä 30 vuotta, mutta tämä on kolmas kesä, jonka vietän Suomessa, Dikert naurahtaa.

– Täällähän on aivan ihanaa. Ja kelithän ovat nyt aivan upeat, huokaisee puolestaan Jalasvirta.

Onni on, että vieressä on meri. Pariskunta nauttii nimittäin asuntoautoilussa eniten vapaudesta ja aikatauluttomuudesta, mutta yksi ainut asia on aikataulutettu joka päivä.

– Uinti on aina aamulla kello kuusi, linjaa Pekka Dikert.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut