Shokki Seminaarinmäellä: LS:n näkemässä esityksessä Rauman OKL on säästökohteiden listalla ensimmäisenä – "Nyt ollaan kovan paikan edessä"

Normaalikoulu saattaisi muuttua kaupungin kouluksi. LS:n haastattelema luottamusmies Sari Yrjänäinen kertoo, että torstaiset tiedot saivat mielet matalaksi.

| Päivitetty

Turun yliopisto on lähettänyt torstaina muutosneuvottelujen osapuolille neuvottelualoitteen ja kutsun ensi viikolla järjestettävään ensimmäiseen muutosneuvotteluun. Myös Länsi-Suomen toimitus on nähnyt kyseisen asiakirjan, ja sen sisältö on raumalaisittain varsin kylmäävää luettavaa.

Neuvottelualoitteessa työnantaja eli Turun yliopisto esittää listan toiminnoista, joita erityisesti tulisi tarkastella kriittisesti säästötoimenpiteitä kohdistettaessa.

Kyseisen listan ensimmäinen kohta kuuluu näin:

Etäkampusten toimintojen tarkastelu esim. opettajankoulutuksen tutkinto-ohjelmien siirto Raumalta Turkuun ja käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelman lakkauttaminen. Liitännäisenä toimintona tulee tarkastella myös Rauman normaalikoulun toiminnoista luopumista mahdollisen liikkeenluovutuksen kautta.

Tämä maininta ei tarkoita sitä, että asiasta oltaisiin päätetty. Listalla mainituksi tuleminen on kuitenkin jonkinlainen signaali.

Turun yliopisto aloittaa muutosneuvottelut säästökohteiden selvittämiseksi – muutokset koskevat noin 250 henkilöä

Luottamusmies: "Emme me tätä odottaneet"

Tuo signaali on otettu vastaan Rauman opettajankoulutuslaitoksella (OKL) todella raskain mielin, kertoo opetushenkilöstöä edustava Sari Yrjänäinen. Rauman kampuksella yliopistonlehtorina työskentelevä Yrjänäinen toimii Jukon varapääluottamusmiehenä Turun yliopistossa.

– Vielä viikko sitten pystyttiin olemaan toiveikkaita, että henkilöstöön ei tarvitsisi kajota, mutta nyt tilanne on muuttunut. Nyt ollaan kovan paikan edessä, LS:n perjantaiaamuna tavoittama Yrjänäinen sanoo.

Koko yliopiston laajuisesti muutokset tulevat koskemaan noin 250:tä henkilöä, ja suoranaiseksi vähennystarpeeksi on LS:n näkemässä alustavassa arviossa mainittu 145 henkilöä. 

Henkilöstö on eräänlaisessa shokissa. Muutosesitykset tulevat henkilöstölle "luonnollisesti puun takaa" eikä niihin voi varautua, Yrjänäinen toteaa.

– Emme me tätä odottaneet. Tiesimme kyllä, että neuvottelut voivat osua Raumaan, ja muutokset voivat koskea meitä. Mutta torstaina tullut tieto aikataulusta ja henkilöstövähennyksistä pani mielet kyllä mataliksi. Jos joku oli vielä ajatellut, että tästä voitaisiin selvitä ilman osumia, torstain jälkeen se on ollut vaikeampaa.

Aikataulusta esityksessä mainitaan, että suunnitellut toimenpiteet tulisi panna toimeen mahdollisuuksien mukaan jo lukuvuonna 2023 "pois lukien laajemmat rakenteelliset muutokset, joiden toteuttaminen voi vaatia pidemmän ajan".

Rauma on viimeinen filiaali

Rauman kampus on toki voinut pitää itseään onnekkaana jo pitkään.

– Valtakunnantasolla Rauma on viimeinen filiaali. Trendi on jo vuosikausia ollut se, että keskittämistä haetaan. Siinä mielessä Rauma on pärjännyt kauan, Yrjänäinen toteaa.

Viimeisin "pääkampuksen" yhteyteen siirtynyt OKL-filiaali löytyi Savonlinnasta. Sieltä OKL:n toiminta siirtyi Itä-Suomen yliopiston päätöksellä Joensuuhun syksyllä 2018.

– Rauma on aina pärjännyt omilla ansioillaan. Voimme lähteä näihinkin neuvotteluihin pää pystyssä: me olemme tehneet työmme hyvin. Olemme iso kampus, joka muodostaa koko OKL:sta noin kaksi kolmasosaa. Lähtökohtaisesti emme ole alakynnessä.

Jos opettajakoulutus lähtee, Norssille ei tarvetta

Entä Rauman normaalikoulu? Sen "toiminnoista luopuminen mahdollisen liikkeenluovutuksen kautta" tarkoittaisi käytännössä sitä, että jos luokanopettajakoulutus Raumalta loppuisi, "Norssista" tulisi kaupungin koulu. Yliopisto kun ei sitä harjoittelukäyttöön enää Raumalla tarvitsisi.

– Sitä se on kaikissa muissakin filiaaleissa tarkoittanut. Mutta se aikataulu, millä tämä tapahtuisi, jos tapahtuisi, on sitten kokonaan oma lukunsa, sanoo Sari Yrjänäinen.

Vaikka tilanne on apea, Yrjänäinen toivoo myös työntekijäpuolen lähtevän neuvotteluihin pystypäin.

– Rehtori on luvannut avoimet neuvottelut. Väittäisin, että tämä yhdistää meidän rivimme. En usko, että kukaan selviää voittajana, mutta tehdään parhaamme.

– Keskustelua tästä varmasti saadaan aikaan koko seutukunnalla. Tämä ei ole pelkästään meidän asiamme, vaan koko Rauman ja lähiseudun asia, Yrjänäinen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut