Nyt on aika laittaa tontut kurkkimaan kaikkialla

Musiikkinäytelmä, tonttumaa, tonttuhaaste, jouluinen kuusikuja... Rauman matkailupäällikkö Irene Villanen lupaa, että tulossa on ”kaikkien aikojen joulu”.

Tontut esille! kehottaa Rauman kaupungin matkailupäällikkö Irene Villanen. Hän toivoo, että kaupunkilaiset ottavat omakseen paitsi tonttuhaasteen myös monet Pitsikaupungin joulun tapahtumat. Kuva: Juha Sinisalo

Matkailupäällikkö Irene Villasella on yksi toive: että kaupunkilaiset osallistuisivat Pitsikaupungin joulun tapahtumiin mahdollisimman paljon.

– Kaikkihan lähtee kaupunkilaisista, että he viihtyvät ja kokevat tapahtumat omakseen ja löytävät palvelut.

Viime jouluna otettiin ensiaskeleita. Muutoksia on tehty ja uutta ideoitu, ja jotakin myös kävijöiden palautteiden ja vinkkien perusteelle.

Yksi esimerkki ovat neljälle lauantaille ennen joulua ajoittuvat joulukoristeiden kierrätys- ja kirppistapahtumat. Ne kaupunki toteuttaa yhdessä peräkonttikirppisten järjestäjänä tutuksi tulleen Kirsi Ajomon kanssa.

Tonttuvarastoja kaivelemaan

Joulu käynnistyy tonttuilulla, kun kaupunki heittää torstaina 24. marraskuuta kaupunkilaisille tonttuhaasteen.

Kutsu tonttuilemaan tarkoittaa käytännössä sitä, että tonttuja voi laittaa näkyville melkeinpä minne tahansa: pihoille, ikkunoille, autojen hattuhyllyille.

– Vähän samaan tapaan kuin korona-aikana laitettiin nalleja ikkunoille ohikulkijoiden iloksi, Villanen vinkkaa.

Musiikkinäytelmä lahja kaupunkilaisille

Lisää tonttuja on luvassa Vanhan Rauman Tammelan pihapiirissä. Lapsille ja lapsiperheille suunnattu Tonttumaa on avoinna päivittäin kuukauden ajan 26.11. alkaen.

Viime vuonna kaupunki antoi asukkailleen joululahjaksi Rauma-neuleen ohjeen. Tänä vuonna lahja on Joulevangeeljum-musiikkinäytelmä. Sitä esitetään 17. joulukuuta kaksi kertaa Vanhan Rauman alueella.Esitykseen on vapaa pääsy.

Kitukränn somistautuu myös jouluun viime vuoden tapaan. Siellä on 26.11. alkaen tapaninpäivään asti nähtävillä taiteilija Jaakko Niemelän ääni- ja valoteos Suomen pienin joulukatu. Niemelä on tehnyt viime vuonna ensimmäistä kertaa esillä olleeseen teokseensa pienen päivityksen.

Lisää valoa kujille on luvassa, kun Tammelaan johdattelevasta Vähäraastuvankadusta tehdään jouluinen kuusikuja.Joulukuusia on 12, ja ne ovat valaistuina paikoillaan kuukauden ajan 26.11. alkaen.

Lauantaina 26.11. on myös joulunavajaistapahtuma keskustassa. Jouluvalot syttyvät noin kello 15, ja esimerkiksi perinteiset hyväntekeväisyysmyyjäiset kello alkavat 11 Posellissa.

Samana päivänä on ensimmäistä kertaa myös joulukoristeiden kierrätys- ja kirppistapahtuma Vanhalla opistolla kello 10 alkaen.

Pitsikaupungin joulu myös kylissä

Yhden asian Irene Villanen tietää jo nyt:

– Tulossa on kaikkien aikojen joulu, ja tästä tapahtuma seuraavina vuosina vaan kehittyy.

Hän korostaa, että Pitsikaupungin joulu ei ole vain Vanhan Rauman ja keskustan joulu.

– Haastamme mukaan myös Rauman kylät. Niissä on ihanaa joulutunnelmaa ja monta aktiivista toimijaa.

Poimintoja Pitsikaupungin joulumenoista

Tonttuhaaste kaupunkilaisille käynnistyy 24.11. Laita tonttuja esille, vain mielikuvitus on rajana.

Tammelan tonttumaa 26.11.–26.12. (Eteläpitkäkatu 17) on avoinna yleisölle joka päivä klo 9–21. Ohjattuja ja maksuttomia tonttupolkukierroksia 26.–27.11., 3.–4.12., 6.12., 10.–11.12. ja 17.–18.12. klo 10 ja klo 14 (yhdelle kierrokselle mahtuu noin 15 osallistujaa); maksulliset jouluaskartelupajat: 26.11., 3.12., 6.12., 10.12. ja 17.12. klo 13 (liput: doerz.com/visitrauma); Rauman seurakunnan tonttujumppaa ja muskarihetkiä lapsiperheille 12.–14.12. klo 9–11 ja klo 13–15.

Joulevangeeljum-musiikkinäytelmä Vanhassa Raumassa la 17.12. klo 16 ja klo 19, ensimmäinen kohtaus Vanhan Raatihuoneen edustalla, vapaa pääsy.

Jouluinen kuusikuja (Vähäraastuvankatu) 26.11–26.12.

Katso kaikki Pitsikaupungin joulun tapahtumat: www.rauma.fi/joulu

Lue lisää jouluisia juttuja 23.11.2022 ilmestyneestä ja kaikkiin Länsi-Suomen levikkialueen koteihin jaetusta Joulu-lehdestä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut