Viikon varrelta: Nyt Raumalla olisi konsultille käyttöä, kaupunginjohtajan valinnassa nimittäin

Millaisen kaupunginjohtajan Rauma tarvitsee? Se on aivan keskeinen kysymys.

| Päivitetty

Rauman kaupunki käyttää tunnetusti konsulttiyhtiön palveluja, kun parhaillaan haetaan tapoja karsia kustannuksia noin 15 miljoonaa euroa.

Se on suurehko summa, mutta Rauman talous on edelleen niin vahvalla pohjalla, että säästön paikat kyllä löydetään.

Joidenkin mielestä löydettäisiin ilman konsulttiakin, mutta kaipa ”tullista tulevaa” herättelijää tarvitaan, jotta päättäjät ja kaupunkilaiset ymmärtävät missä mennään. Asioita pitää tehdä totuttua ketterämmin ja fiksummin, jotta rahat riittävät myös lähitulevaisuudessa.

Konsultille olisi käyttöä myös toisessa todella tärkeässä tehtävässä. Nimittäin kaupunginjohtajan valinnassa. Kari Koskihan on siirtymässä eläkkeelle.

Konsultin, tai oikeastaan headhunterin, pitäisi kartoittaa vaivihkaa parhaat vaihtoehdot ja selvittää mikä saisi heidät muuttamaan Raumalle.

Monet potentiaalisista kärkiehdokkaista eivät lähde avoimeen hakukisaan, jota tuo heidän nimensä julkiselle listalle. Eivät ainakaan ilman, että tietävät voivansa tulla myös valituksi.

He voivat kuitenkin antaa suostumuksensa tehtävään, mutta sekin voi vaatia miettimisaikaa. Useimmat kyseeseen tulevat ovat hyvässä virassa tai työssä jossakin.

Erittäin hyvän viestin lähetti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi, joka Länsi-Suomelle linjasi, ettei uuden kaupunginjohtajan tarvitse olla demari.

Koski lasketaan demariksi, mutta kuten eräs paikallinen demarivaikuttaja luonnehti: Kari on kuin retiisi, punainen vain pinnalta.

Eikä hän tuota pahalla sanonut.

Millaisen kaupunginjohtajan Rauma tarvitsee? Se on aivan keskeinen kysymys.

Koski on keskittynyt suuriin yrityshankkeisiin, ja saanut niissä paljon hyvää aikaiseksi. Elinvoima-asiat ovat jatkossa entistä tärkeämpiä kunnille.

Kaupunki tekee paljon muutakin, ja työllistää suuren joukon ihmisiä, joten tilausta olisi toisaalta myös laaja-alaiselle yleisjohtajalle.

Kaupunginjohtajan valinta pitäisikin niputtaa yhteen kaupunkikehitysjohtajan kanssa.

Kyseinen posti on Raumalla avoinna, kun Asko Aro-Heinilä siirtyi maakuntajohtajaksi, Rikumatti Levomäki lähti Aninkaiselle ja Aki Ruotsala ei ottanut hommaa vastaan.

Kaupunginjohtajan ja kehitysjohtajan pitäisi täydentää sopivasti toisiaan. Elinvoima on ykkösasia, muttei ainoa asia.

Toimittajana olen ollut tekemisissä neljän kaupunginjohtajan kanssa: Uljas Mäkelä, Pentti Koivu, Arno Miettinen ja Kari Koski.

Kaikki neljä jäivät eläkkeelle Rauman ykköspomoina.

Mäkelä tuli Raumalle alkujaan sosiaalihommiin. Sitten hän pätevöityi kansanedustajana kaupunginjohtajaksi.

Koivu oli taustaltaan opettaja. Hän tuli Raumalle kaupunkiliitosta.

Miettinen oli kunnallisvirkamies, joka ennen Raumaa johti Vihtiä.

Koski on koulutukseltaan lakimies. Hän antoi näyttönsä Uudenkaupungin elinkeino- ja kaupunginjohtajana.

Tätä ei pidä tulkita niin, etteikö kaupunginjohtajaa voisi löytyä Raumalta tai jopa kaupungin organisaatiosta. Näin varsinkin siinä tapauksessa, että kehitysjohtajaksi saadaan kova tekijämies tai -nainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut