Nyt Raumalle tuodaan työvoimaa Intiasta – Pankkien jäykkä byrokratia saattaa viivästyttää työntekijän pankkitilin avaamista jopa vuodella

Ensimmäisenä suomalaisena alan toimijana Kaiku HR on saanut jalan hyvin oven rakoon kisassa intialaisista työntekijöistä. Maassa riittää koulutettua työvoimaa.

Kaiku HR on tuonut tänä vuonna jo noin 20 intialaista ammatti-ihmistä Raumalle töihin. Ramesh (vas.) ja Balachander Dillibabu (oik.) ovat olleet Raumalla nyt viisi kuukautta ja kertovat viihtyneensä hyvin. Talvi on ollut jännittävä kokemus. Toimitusjohtaja Teemu Vihervän mukaan intialaisia on tulossa lisää. Kuva: Juha Sinisalo

Raumalaisen henkilöstövuokrausyritys Kaiku HR:n Intian-valloitus on lähtenyt lupaavasti käyntiin.

Ensimmäisenä alan suomalaisena toimijana Intiaan lähtenyt Kaiku HR on saanut paitsi paljon huomiota, myös konkreettisia tuloksia.

– Suomeen on tullut tämän vuoden aikana noin 50 intialaista työntekijää. Heistä noin 20 on sijoittunut Raumalle, Kaiku HR:n toimitusjohtaja Teemu Vihervä kertoo.

Osaajia tarvitaan

Raumalle tulleet ovat lähinnä teollisuuden työntekijöitä, kuten ruiskumaalareita, koneistajia ja hitsaajia.

– Tulijoita tarvitaan, koska meiltä puuttuu osaajia. He tulevat tänne osaksi yhteiskuntaa ja he maksavat myös veronsa tänne. Heitä koskee Suomen lainsäädäntö, kuten palkat, oikeudet ja vaikkapa työterveyshuolto, Vihervä toteaa.

Nyt kun pää on saatu auki, on Suomeen Vihervän mukaan tulossa lisää intialaisia. Intia on suomalaisesta vinkkelistä katsottuna hyvä lähtömaa, sillä maassa on hyvä koulutustaso ja moni osaa ihan kelpo englantia.

– Yritämme, että tulijoilla olisi tietyn tason englannin kielen taito. Onhan se esimerkiksi helpompi käydä kaupassa, kun ymmärtää, mitä ruokapaketin kyljessä lukee.

Vihervä kertoo välillä miettineensä, miksi Intia tuntuu hyvinkin halukkaasti lähettävänsä kouluttamaansa väkeä ulkomaille töihin. Vastauskin on löytynyt.

– Kyseessä on siellä valtion miljardiluokan bisnes. Kun koulutettu väki lähtee ulkomaille töihin, he lähettävät sieltä rahaa suvulle. Sillä tavalla hoituu Intian sosiaali- ja eläketurva.

Eettisyys on tärkeä periaate

Kaiku HR perusti rekrytointiyrityksen Intiaan, koska ei ollut tyytyväinen paikallisten toimijoiden toimintaan. Kauniisti sanottuna Intian päässä raha saattoi kulkea reittejä, joita sen ei olisi kuulunut kulkea.

Oma yritys tarkoittaa sitä, että nyt kaikki langat ovat omissa käsissä. Vihervä puhuukin muun muassa eettisyydestä.

Eettisyys näkyy myös Suomen päässä. Kaiku HR auttaa Suomeen tuomaansa väkeä muun muassa asunnon hankkimisessa ja paperiasioiden pyörittämisessä.

Suomen byrokratia ei kovin suuria kehuja Vihervältä saa. Maahanmuuttovirastolla on omat kommervenkkinsä ja TE-toimistolla selvästi resurssipula. Niinpä kaikki kestää.

– Me ehditään kuolla kaikki, ennen kuin vaikkapa sairaanhoitajia saadaan tarpeeksi Suomeen, Vihervä heittää.

Oikeastaan sairaanhoitajien kohdalla kyse on tutkintotodistusten yhteensovittamisesta, joka on sekä aikaa vievää että kallista. Hoitajia kuitenkin tarvitaan.

Kaiku HR onkin jo aloittanut keskustelut intialaisten hoitajien rekrytoinneista itäsuomalaisen hoiva-alan toimijan kanssa.

Pankkiasioita hankala hoitaa

Eniten noottia Vihervältä kuitenkin tulee pankeille. Ja hän tietää, mistä puhuu, sillä he ovat testanneet kaikkia pankkeja.

– Pankit eivät ota mielellään ulkomaalaisia asiakkaikseen, koska eivät koe sitä tarpeeksi hyväksi bisnekseksi. Tiliä ei tahdo saada avattua, vaikka olisi kaikki tarvittavat paperit. Välillä pyydetään jotain paperia, jonka hankkimiseen voi mennä vuosi, Vihervä hämmästelee.

Kaiku HR on kuitenkin onnistunut saamaan väelleen pankkitilit.

Intiassa jo kaksi tytäryhtiötä

Kaiku HR:llä on Intiassa kaksi tytäryhtiötä. Toinen pyörittää insinööri- ja suunnittelutoimistoa, joka työllistää puolisensataa paikallista. Toinen on rekrytointitoimisto, joka tuo työntekijöitä Suomeen.

Vihervän mukaan Intian rekry kasvaa kovinta vauhtia, mutta Suomen rekrytointi on yhtä tärkeää.

– Suomessa meidän palveluitamme käytetään monin eri tavoin. Suomen rekrytointimme ovat pitkiä sopimuksia, ei mitään päivän tai kahden keikkoja.

Kaiku HR:n pääpaikka on Rauma ja toimistoja Suomessa löytyy myös Porista, Turusta, Tampereelta, Espoosta ja Oulusta. Yrityksen liikevaihto viime vuonna oli 23,8 miljoonaa euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut