Nyt sateli aloitteita! Toiveiden joukossa seniorikylä, Pride-liputus ja muutos Rauman mökkilinjaan

Tavallisesti varsin aloitenuuka valtuusto innostui tällä kertaa.

| Päivitetty

Rauman kaupunginvaltuustolla oli vain vähän päätettäviä asioita listallaan vuoden ensimmäisessä kokouksessa. Sitäkin enemmän kuultiin valtuustoaloitteita, peräti neljä. Tavallisesti valtuustoaloite ei ole Raumalla yhtä suosittu vaikuttamisen muoto kuin esimerkiksi naapurikunnassa Eurajoella.

Nyt niitä kuitenkin jätettiin, ja aiheet vaihtelivat laidasta laitaan: Pride-liputuksesta seniorikylään ja hankintapolitiikasta Rauman mökkilinjaan.

Keskustan valtuustoryhmä on sitä mieltä, että Raumalla tulisi voida muuttaa vapaa-ajan asuntoja nykyistä helpommin vakituisiksi asunnoiksi.

– Raumalla käyttötarkoituksen muutoshakemuksiin on aiemmin lähes kategorisesti suhtauduttu kielteisesti, Helena Ollila (kesk.) sanoi.

Keskustan mielestä Raumalla tulisi selvittää, millä reunaehdoilla muutoshakemuksiin voidaan jatkossa suhtautua myönteisesti. Ryhmä vetoaa korona-aikaan, etätöiden lisääntymiseen sekä uusien vakituisten asukkaiden saamiseen Raumalle.

Valiokunta ajaa seniorikylää

Seniorikylähanketta koskevan valtuustoaloitteen takana oli poikkeuksellinen joukko. Tavallisesti jättäjänä on yksittäinen valtuustoryhmä. Nyt valtuustoaloite ylitti puoluerajat, koska mukana olivat kaikki Rauman sosiaali- ja terveysvaliokunnan varsinaiset jäsenet.

Jami Toivosen (ps.) lukemassa aloitteessa vaadittiin, että Rauma käynnistää seniorikylähankkeen. Toivonen muistutti, että aiheesta on jo laadittuna Aalto-yliopiston diplomityö Papinpellon alueesta. Asia kuitenkin tyssäsi ja alueelle tuli muuta rakentamista.

– Nyt kaavoitustilanteen myötä asia on uudelleen ajankohtainen ja Rauman kaupungin kaavoituksen taholta on ilmaistu, että jos seniorikylämalli halutaan huomioida, tulee käynnistää virallinen hanke asian eteenpäin viemiseksi. Näin ollen esitetään, että Raumalla käynnistetään seniorikylähanke, Toivonen totesi.

Pride-liputusta esitetty

Vihreiden valtuustoryhmä esitti aloitteessaan, että Rauma järjestää sateenkaariliputuksen tänä kesänä Helsinki Pride Weekin ajaksi. Tapahtumaa vietetään kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa.

Vihreiden mielestä Rauman kaupunki-imagoon pitäisi nykyistä voimakkaammin voida liittää tasa-arvo, yhdenvertaisuus sekä ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

– Pride on muistutus siitä, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Tätä sanomaa toivomme myös Rauman kaupungin välittävän asukkailleen ja ympäristölleen, varavaltuutettu Marianna Hanni (vihr.) sanoi.

Kokoomuksen aloite käsitteli työllistämiskriteerin mukaan ottamista kaupungin hankinnoissa. Jere Saarelan (kok.) mukaan Rauma voisi alkaa työllistää hankinnoilla eli liittää jatkossa tarjouspyyntöihinsä työllistämistä koskevan ehdon.

Sen perusteella kaupungin sopimuskumppanin tulee sopimuskaudella työllistää tietty määrä esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä.

Valtion erät nostivat talouden

Varsinaisia kokousasioita valtuustolla oli kolme. Se merkitsi tämän hetken taloustilanteen tiedoksi, antoi vastauksen yhteen valtuustoaloitteeseen sekä päätti Merirauman koulun asemakaavamuutoksesta.

Jatkossa entiselle koulun tontille voi rakentaa pienehköjä enintään 100 neliön omakotitaloja. Tontteja on yhteensä 9, ja ne sijaitsevat uuden Jollavaheen varrella.

Taloudessa valtuusto joutui tyytymään koko vuoden tietojen sijasta vasta marraskuun lopun lukuihin. Niiden mukaan näyttää siltä, että Rauman talous jäisi viime vuodelta 16,44 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

Kalle Leppikorpi (sd.) muistutti, että tulos ei ole paikallista ansiota vaan valtion maksamia satunnaiseriä.

Samu Vahteristo (kok.) toivoi, että kaupungissa voitaisiin jatkossa palata kaupunkistrategian mukaiseen tavoitteeseen, että kuntaverokanta on maan keskiarvoa alempi.

Seppo Sattilainen (sd.) puolestaan muistutti, että Rauma velkaantuu lähivuosina jopa 183 miljoonan euron verran.

– Millä lihaksilla tämä aikanaan maksetaan, Sattilainen kysyi.

Kokouksen jälkeen valtuusto jatkoi yleisöltä suljetun iltakoulun parissa aiheenaan edunvalvonnan kärkihankkeet.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut