Nyt silmät auki! Rauman seudulla tehtiin ensimmäiset kiuru- ja töyhtöhyyppähavainnot

Perjantaina ainakin Eurajoella oli jokusia töyhtöhyyppiä. Tämä kuva on vuoden takaa. KUVA: Seppo Kivislahti/LS Luonto

Nopeasti lämmennyt ja lounaiseksi kääntynyt ilmavirtaus voi pian näkyä ja kuulua luonnossa. Erityisen suuren muutoksen tuovat virtausten mukana saapuvien muuttolintujen kärkijoukot.

Rauman seudulla nähtiiin ensimmäiset muutamat töyhtöhyypät ja Kiurut perjantaina. Lajeista tehtiin havaintoja Eurajoen Auvissa ja Rauman Kortelassa.

Meren puolelle muutosta saatiin esimakua jo aiemmin tällä viikolla. Pyhärannan Rihtniemestä havaittiin keskiviikkona selvää muuttoa, kun lintuharrastajat laskivat muun muassa 350 mustalintua, 139 kalalokkia ja yli 220 harmaalokkia. Myös merkilokkeja sekä ensimmäiset merimetsot olivat jo liikkeellä. 

Kalalokkien muutto on jo ollut näkyvissä muun muassa Pyhärannan perinteisellä Rihtniemen havaintopaikalla. Tämä kuva on viime keväältä. KUVA: Kai Aarniketo/LS Luonto

Vielä isommalta rysäykseltä vaikuttavat perjantain havainnot etelärannikolta ja saaristosta. Yksittäisiä kiuruja ja töyhtöhyyppiä on havaittu aiemminkin, mutta perjantaina niiden määrät alkoivat selvästi kasvaa.

Esimerkiksi Kemiönsaarella, Raaseporissa ja Salossa laskettiin yksittäisiltä paikoilta jo kymmeniä kiuruja. Kemiönsaarella myös töyhöhyyppiä oli liikkeellä puolensataa.

Havainnot on kerätty BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmästä.

Jos ja kun sää jatkuu viikonlopun lämpimänä, ei muutos voi olla näkymättä myöskään Rauman seudulla. Nyt kannattaa siis pitää silmät ja korvat auki!

Muokattu klo 15.05: Lisätty tieto Rauman seudun ensimmäisistä töyhtöhyypistä ja kiuruista..