Nyt silmät auki! Rauman seudulla tehtiin ensimmäiset kiuru- ja töyhtöhyyppähavainnot

Yksittäisiä kiuruja ja töyhtöhyyppiä on havaittu Suomessa aiemminkin, mutta perjantaina niiden määrät alkoivat selvästi kasvaa.

| Päivitetty

Nopeasti lämmennyt ja lounaiseksi kääntynyt ilmavirtaus voi pian näkyä ja kuulua luonnossa. Erityisen suuren muutoksen tuovat virtausten mukana saapuvien muuttolintujen kärkijoukot.

Rauman seudulla nähtiiin ensimmäiset muutamat töyhtöhyypät ja Kiurut perjantaina. Lajeista tehtiin havaintoja Eurajoen Auvissa ja Rauman Kortelassa.Meren puolelle muutosta saatiin esimakua jo aiemmin tällä viikolla. Pyhärannan Rihtniemestä havaittiin keskiviikkona selvää muuttoa, kun lintuharrastajat laskivat muun muassa 350 mustalintua, 139 kalalokkia ja yli 220 harmaalokkia. Myös merkilokkeja sekä ensimmäiset merimetsot olivat jo liikkeellä. 

Vielä isommalta rysäykseltä vaikuttavat perjantain havainnot etelärannikolta ja saaristosta. Yksittäisiä kiuruja ja töyhtöhyyppiä on havaittu aiemminkin, mutta perjantaina niiden määrät alkoivat selvästi kasvaa.

Esimerkiksi Kemiönsaarella, Raaseporissa ja Salossa laskettiin yksittäisiltä paikoilta jo kymmeniä kiuruja. Kemiönsaarella myös töyhöhyyppiä oli liikkeellä puolensataa.

Havainnot on kerätty BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmästä.

Jos ja kun sää jatkuu viikonlopun lämpimänä, ei muutos voi olla näkymättä myöskään Rauman seudulla. Nyt kannattaa siis pitää silmät ja korvat auki!

Muokattu klo 15.05: Lisätty tieto Rauman seudun ensimmäisistä töyhtöhyypistä ja kiuruista..

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut