Nytkö se alkaa? Pulssi on lähtenyt merelle, ja tulijoita odotetaan Raumanjoella jo

Syyslomaviikko saattaa tänä vuonna olla taimenien kudun seurannalle erinomainen ajankohta.

Tämä on yksi vuonna meren puolella vuonna 2017 PIT-merkityistä emokaloista. Kaupunki odottaa kiinnostuneena, rekisteröikö lukulaite joko poikasina tai kutukokoisina merkittyjä Raumanjoen taimenia.

Se saattaa olla jo alkanut, tai sitten ensihetket ovat käsillä ensi viikolla. Pitkään ei missään tapauksessa tarvitse enää odottaa – nimittäin taimenien nousua Raumanjokeen.

Merivesi on ollut tänä syksynä jopa poikkeuksellisen lämmintä, mikä on oletettavasti vähentänyt taimenien aktiivisuutta ja samalla intoa nousta virtavesiin kutemaan. Nyt sää on viilentynyt ja mysrkytuuli sekoittanut merivettä.

Lisäksi merelle on lähtenyt taimenille selvä merkki.

– Sateet ja niitä seuraava jokien makeavesipulssi rannikolla toimii lähtölaukauksena taimenten nousussa kudulle, kertoo Rauman kaupungin vs. tarkastusmestari Joakim Sjöroos.

Paljon, mutta sameaa

Tyypillisesti taimenet alkavat nousta Raumanjokeen lokakuun puolivälin tienoilla, ja kutuaika jatkuu usein marraskuun lopulle.

Varmoja havaintoja nousukkaista ei Sjöroosin korviin ole vielä kantautunut. Se ei silti tarkoita, ettei nousu olisi voinut jo alkaa.

Sateet ovat tuoneet jokeen paljon vettä, mutta samalla vesi on mukana kulkeutuvan sedimentin ja humuksen vuoksi hyvin sameaa.

– Kutusoraikkojen kohdillakin vesi on nyt noin 40 senttiä tavallista korkeammalla. Siitä ei suurikaan kala erotu, Sjöroos sanoo.

Salainen ase valmiina

Kaupungilla on kuitenkin kudunseurantaan "salainen ase", joka sijaitsee Kirkkosillan luona.

Kyseessä on niin sanottuja PIT-sirjuja lukeva laite antenneineen. Se kirjaa talteen tiedot ohi uivista, aiemmin merkityistä kaloista.

– Odotamme toiveikkaasti havaintoja aiemmin joessa merkatuista taimenista, Sjöroos kertoo.

Purossa aiempina vuosina sirutettuja poikasia on todennäköisesti lähtenyt merivaellukselle, ja niitä saattaa olla nyt "paluunousijoiden" joukossa.

Lisäksi meren puolella merkittiin isoja emokaloja viisi-kuusi vuotta sitten. Koska taimen voi elää yli vuosikymmenen tai jopa kaksi, on näistäkin kaloista ainakin teoriassa mahdollista saada yhä havaintoja.

Syyslomalla silloille

Taimenien nousun seuranta on monille raumalaisille mieluisaa puuhaa hämärinä ja pimeinä syysiltoina.

Milloin kutuhuippu tänä vuonna on odotettavissa – sitä Sjöroos ei lähde ennustamaan. Mutta vinkki häneltä irtoaa.

– Syyslomaviikosta tulee varmasti tänä vuonna oivallinen ajankohta tehdä iltalenkki joenvarteen taskulampun kanssa.

Syyslomaa vietetään Raumalla 23.-27.10.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut