OAJ ja SOOL jyrähtävät Turun yliopiston suunnitelmista Rauman suhteen: "Käsittämätön ja valitettava osoitus opettajankoulutuksen arvostuksen puutteesta"

Liitot vastustavat ajatusta jyrkästi, sillä se hankaloittaisi opettajapulaa entisestään. Taloudellisesti tarkasteltunakin idea vaikuttaa ylimitoitetulta, arvioi OAJ.

Turun yliopiston säästöohjelmassa mainitaan yhtenä vaihtoehtona luokanopettajakoulutuksen siirtäminen Raumalta Turkuun ja käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelman lakkauttaminen. Liitot eivät ole suunnitelmista mielissään. Kuva: Juha Sinisalo

Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Suomen opettajaksi opiskelevien liitto SOOL ottavat maanantaiaamuna julkaisemassaan tiedotteessa jyrkästi kantaa Turun yliopiston suunnitelmiin, joista Länsi-Suomi kertoi viime viikon lopulla.

Yliopisto esittää yhtenä menoleikkausvaihtoehtona luokanopettajakoulutuksen siirtämistä Raumalta Turkuun sekä käsityökasvatuksen tutkinto-ohjelman lakkauttamista. Liitot vastustavat tätä vaihtoehtoa jyrkästi.

– Turun suunnitelma on käsittämätön ja valitettava osoitus opettajankoulutuksen arvostuksen puutteesta. Koko syksy on keskusteltu opettajapulasta ja erityisesti varhaiskasvatuksen opettajien koulutuspaikkojen lisäämistarpeesta, ja Turku päättää hankaloittaa opettajapulaa entisestään. Päinvastoin nyt tulee entistä vahvemmin resursoida sekä opettajankoulutukseen että opetuksen laatuun ja varmistaa kelpoisten opettajien saatavuus. Oppimisen ja osaamisen tason lasku on jo hälyttävä, painottaa tiedotteessa OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

Raumalla järjestettävää opettajankoulutuksen kokonaisuutta, jossa toimii peruslinjojen lisäksi käsityökasvatus sekä harjoittelupäiväkoti Pikkunorssi, kuvataan tiedotteessa "poikkeukselliseksi". Seminaarinmäen historiankin muistetaan ulottuvan 126 vuoden taakse.

Taloudellisesta näkökulmastakin ylimitoitettu

OAJ:n erityisasiantuntija Hanna Tanskanen toteaa tiedotteessa, että ajatusta Rauman kampuksen lakkauttamisesta voi kritisoida myös rahoituksen näkökulmasta.

– Ehdotus vaikuttaa ylimitoitetulta taloudellisesta näkökulmasta. Sijoitustuotot ovat osa yliopistojen toimintaa, ja niillä tuetaan yliopistojen taloudellista asemaa. Viime vuonna yliopiston tulos oli noin 35 miljoonaa, Tanskanen sanoo.

Tiedotteessa viitataan myös Kajaanissa (2010), Hämeenlinnassa (2012) ja Savonlinnassa (2016) lopetettujen opettajaksi opiskelevien kampusten vaikutuksiin. Liittojen mukaan päätökset ovat vaikuttaneet kelpoisten opettajien saatavuuteen.

– Rauman kampuksen mahdollisella alasajolla olisi iso vaikutus paikalliselle alueelle, mutta sillä on myös valtakunnallisia vaikutuksia. Alan kehitystä seuratessa ei voi olla huomaamatta, että laaja-alainen opettajapula ei ole enää kaukainen, vaan todellinen ja lähestyvä kauhukuva. Suomella ei ole opetuksen ja kasvatuksen kärkimaana varaa leikata opettajankoulutuksesta, tai emme enää pysty lunastamaan tuota kärkipaikkaa, muistuttaa tiedotteessa SOOL:n puheenjohtaja Hanna Rahkonen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut