Odessa Laivoranta soittaa ensi viikolla sinfoniaorkesterin kanssa

Laitilalainen kahdeksasluokkalainen on yksi Pori Sinfoniettan nuorten konserttiin valituista solisteista.

Odessa Laivoranta on harjoitellut tiiviisti ensi viikkon Nuoret solistit konserttia varten. Hän myöntää, että esiintyminen sinfoniaorkesterin kanssa jännittää.

Kahdeksasluokkalaisella Odessa Laivorannalla on edessä jännittävä paikka: ensi viikolla hän soittaa yhdessä sinfoniaorkesterin kanssa. Laitilalainen Laivoranta on yksi niistä 11 nuoresta soittajasta, jotka on valittu Pori Sinfoniettan nuorten solistien konserttiin torstaina 25.5.

Hakijoita seudun musiikkiopistoista oli tänä vuonna 23.

– Porissa oli jo karsinnoissa mukava ja lämmin tunnelma. Vaikka uusi kokemus jännittää, uskon, että ensi viikko harjoituksineen ja konsertteineen tulee olemaan mukava, Laivoranta sanoo.

Kappaletta, Joseph Haydnin Pianokonsertto in C, 1. osa Allegroa on harjoiteltu pitkään.

–  Se on omalle tasolleni sopiva, iloinen, energinen, mutta siinä on myös sekä soittajaa että yleisöä rahoittavia kohtia.

Parasta musiikkiin eläytyminen

Laivorannalla on takanaan jo useita vuosia musiikin parissa. Pianonsoiton hän aloitti alle kouluikäisenä Vakka-Suomen musiikkiopistossa. Myöhemmin soitinvalikoima täydentyi haitarilla. Hän pitää siitä, että voi soittaa monipuolisesti erilaisia kappaleita vaihtelevissa kokoonpanoissa.

Parasta musiikissa ovatkin juuri monipuolisuus ja mahdollisuus eläytyä. Laivoranta pitää tärkeänä, ettei soittaminen kuulosta koneelliselta ja musiikilla voi ilmaista itseään.

– Toivon, että voin soittaa niin, että se herättää kuuntelijassa ajatuksia.

Loppukevääksi nuorella musiikinharrastajalla riittää konsertteja. Eilen perjantaina oli musiikkiopiston päätöskonsertti, ensi viikolla nuorten solistien konsertti sekä musiikkiopiston hanuristien konsertti.

Konsertti potkii eteenpäin

Pianonsoiton opettaja Hanna Elomaa on opettanut Odessaa alusta saakka. Oppilastaan hän kuvaa tunnolliseksi harjoittelijaksi, jolla on myös kykyä ja omaa näkemystä musiikilliseen keskusteluun ja musiikin tulkintaan.

Nuorten solistien konsertin hän uskoo potkivan oppilastaan eteenpäin musiikin harjoittelemisessa.

– Konserttiin valmistautuminen on vaatinut paljon ja oppimiskokemuksena se on ollut äärimmäisen hyvä. Kun harjoitellaan yksi kappale viimeisen päälle kuntoon, soittaja pääsee syvemmälle, oppii tulkintaa ja musiikillista ajattelua, Elomaa sanoo.

Konsertti on hänen mukaansa hieno tilaisuus päästä soittamaan, mutta varmasti paineisempi kuin tavallinen oppilaskonsertti.

– Vaatii soittajalta enemmän, kun pitää huomioida myös orkesteri.

Hyppäys isoon konserttiin

Konsertin solistit tulevat Palmgren-konservatoriosta, Kankaanpään, Huittisten ja Vakka-Suomen musiikkiopistoista. Palmgren-konservatorion apulaisrehtori Markku Ollila pitää konserttia nuorille soittajille erinomaisena mahdollisuutena tutustua ammattimaiseen työntekoon.

– Musiikin opiskelu vaatii muusikolta paljon aikaa ja voimavaroja sekä kärsivällisyyttä saavuttaakseen tason, jolla pääsee ammattiorkesterin solistiksi, hän sanoo Pori Sinfoniettan tiedotteella.

Vaativa paikka

Pori Sinfoniettan ja lähiseudun musiikkiopistojen yhteistyönä toteuttaman nuorten solistien konsertin johtaa kapellimestari Maria Itkonen. Jokainen solisti esittää orkesterin kanssa yhden teoksen tai teososan.

Itkonen on aiemmin työskennellyt konserttimestarina muun muassa Tampere Filharmoniassa. Hän on myös itse esiintynyt nuorena solistina ja muistaa elävästi tällaisen yhteistyön merkityksen nuorelle muusikolle.

– Nuorten solistien konsertti on vaativa paikka ja suuri etappi, joka vauhdittaa opintoja. Kehitystä tapahtuu eniten juuri tällaisissa hypyissä, kun nuori pääsee omilta soittotunneilta ja matineoista esiintymään orkesterin kanssa, Itkonen sanoo.

Nuoret solistit -konsertti Promenadikeskuksessa Porissa 25.5. kello 19.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut