Ohjeistusta myrskyn varalle - malttia hätänumeroon soittamisessa

Ensi yöksi ennustettu myrsky voi ennusteiden mukaan aiheuttaa jonkin verran häiriöitä yhteiskunnan toiminnalle. Kaatuvat puut ja irtoavat kattopellit voivat aiheuttaa vaaratilanteita ihmisille ja vahinkoa omaisuudelle.

Sähkökatkojen kestoa on vaikea arvioida myrskyjen aikana. Parhaiten tietoa sähkökatkon pituudesta saa sähköyhtiöiden tiedotteiden, vikapalvelujen tai verkkosivujen kautta, joita sähkökatkon sattuessa voi lukea mobiililaitteilta.

Hätänumero 112 ei ole oikea kohde tiedustella sähkökatkon pituutta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että hätänumeroon tulisi soittaa vain sellaisissa hätätilanteissa, kun paikalle tarvitaan kiireellistä apua.

Hätätilanteissa puhelinta ei saa sulkea ennen kuin hätäkeskus on vastannut hätäpuheluun, vaikka odotusaika voi olla pitkä.

Hätäkeskukseen soitetut turhat tiedustelut sähkökatkon pituudesta tai muut ei-kiireellistä apua vaativat puhelut ruuhkauttavat hätäkeskuksen helposti myrskytilanteissa.

Pitkien sähkökatkojen varalta kotitalouksissa tulisi olla riittävä kotivara, jonka avulla kotona selviää muutaman päivän ilman sähköä.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö on antanut tarkempia ohjeita kotivarasta <http://www.spek.fi/Suomeksi/Varautuminen-ja-vss/Kotivara> .