"Oi mikä viikko meillä onkaan edessämme!" – 51. Rauman Pitsiviikko käynnistyi

Kesäinen kaupunkifestivaali alkoi taidemuseon pihalta. Kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen painotti avajaispuheessaan, että eri toimijoiden yhteistyöllä on ollut ja tulee olemaan suuri merkitys.

Pyyrmanin trumbutuksesta lähti lauantaina liikkeelle Rauman 51. Pitsiviikko. "Vuade holani jälkke", kuten Pyyrman kuulutti, on taas kaupungin vilkkaimman kesäviikon aika.

Rauman tuore kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen muistutti avajaispuheessaan, että taidemuseon pihalla palattiin juurille. Ensimmäisen Pitsiviikon avajaiset ja pitkälti muukin ohjelma järjestettiin samassa paikassa vuonna 1971.

Yhteistyössä on voimaa

Saarisen mukaan esittävä taide kohtaa Pitsiviikolla kädentaidot ainutlaatuisella tavalla.

– Eri toimijoiden yhteistyöllä on ollut Pitsiviikon historiassa merkittävä rooli. Uskon, että yhteistyö ja ratkaisukeskeisyys kantavat myös tulevaisuudessa.

– Kaikki eivät tule tänne pitsin vuoksi. Osa haluaa tutustua maailmanperintökohteeseen tai vain nauttia tunnelmasta ja musiikista. Kaikkia pitsi kuitenkin koskettaa. Oi mikä viikko meillä onkaan edessämme, Saarinen hehkutti.

Kaupunkikehitysjohtajalla on omakohtainenkin kokemus raumanpitsistä.

– Kun olin ala-asteikäinen, Helmi-mammani opetti, kuinka nyplätään Mandel-kuvio. Se teki minuun vaikutuksen, ja sittemmin perin mamman nypläystyynynkin, vaikken niinkään hänen nypläystaitoaan.

Juhlapuheen pitänyt Turun yliopiston kulttuuriperinnön professori Anna Sivula mainitsi, että kulttuuriperintö on aina paikallista.

– Mikä olisikaan sen paikallisempaa kuin raumanpitsi! Ja kuitenkin se on ollut myös kansainvälinen asia. Pitsissä on jotain kaupunkilaista, säätyläisyys ja pitsi ovat kuuluneet yhteen.

Löytöjä kirppiksiltä

Porilainen Tiina Mäntysaari on tullut jokavuotiselle pihakirppiskierrokselleen heti lauantaiaamusta. Maija Tuhkasen tunnelmallisen pihan kirpputori on tämän kesän kierroksen toinen.

– Niin paljon kierrän kirpputoreja kuin vain ehdin. Joka vuosi olen löytänyt Vanhan Rauman pihoilta kassikaupalla kotiin vietävää, Mäntysaari naurahtaa.

Tapana on käydä myös markkinakojuilla, ja tämänvuotista Pitsiviikkoa varten on hankittuna museokortti.

Sonja ja Aino Helkama sekä Sylvi Joensuu ovat asettuneet pihalle myymään leluja ja vaatteita. Värikäs pehmolelujen rivistö odottaa uusia omistajia.

– Käymme myös muilla kirppiksillä kiertelemässä, tytöt kertovat. Omasta myynnistä saadut rahat on tarkoitus panna säästöön.Asiakkaakseen tyttökolmikko on saanut Ritva Jokisen, joka asuu Kaarinan Littoisissa, mutta viettää paljon aikaa isänsä kanssa Raumalla.

– Aion pyöriä täällä koko viikon, Jokinen hymyilee ostokset tehtyään.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut