Oikaise puolet ja ota osaksi valmis

Nappaa valmistaikina pakastealtaasta, hyödynnä marketin parhaat tortellinit ja pyöräytä pikapehmis kaupan vaniljajäätelöstä. Loppuvuosi on juhlien aikaa, mutta väliin mahtuu päiviä, jolloin kotikeittiössä on saatava ruokaa helposti ja vikkelästi.

Kun tuntuu, että aika riittää hädin tuskin syömiseen eikä luontokaan tarjoa tuoretta, on aika kurottaa pakastealtaalle ja muiden puolivalmisteiden pariin. Jokaisen aterian eteen ei tarvitse käyttää ylettömästi aikaa.

Puolivalmisteet sujuvoittavat arjen kokkailuja, joten hyödynnä niitä. Niin ravintolatkin tekevät.

Valmiiksi pilkottu on puoliksi tehty. Ainakin kun kyse on sipulipiirakasta. Kuutioidusta pakastesipulista ja lehtitaikinasta syntyy vaivattomasti täyteläinen piirakka.

Tämän jutun reseptissä karamellisoinnissakin oikaistaan. Lopputulos on pohjasta rapea herkku, jonka täyte on täynnä sipulin makeaa aromia.

Pakastealtaat ovat aarreaitta myös jälkiruokakokille. Kahvipehmis sopii yllättävään makeannälkään. Se valmistuu vain kahdesta raaka-aineesta, vaniljajäätelöstä ja pikakahvijauheesta.

Variointimahdollisuuksia on loputtomasti. Lapsille maistuu mansikkapehmis mansikkahillosta tai lakupehmis kaupan lakukastikkeesta. Pehmiksen voi koristella vaikka kahvijauheella, karkeilla tai suklaahipuilla.

Monet hampurilaisravintolat tarjoavat erilaisia loaded fries -annoksia, jossa ranskalaiset saavat lisukkeeksi erilaisia täytteitä, kuten juustoa, ranskankermaa ja sipulia. Pimpatut bataattiranskalaiset ovat sellaisenaan ihana kasvisiltapala.

Bataattiranskalaiset lainaavat tässä reseptissä Meksikosta, mutta päällisiä voi vaihtaa mielen mukaan. Toimiva yhdistelmä ovat esimerkiksi sinihomejuustomuru, pikkelöity jalapeno ja tuore sipuli.

Pakastealtaan aarteet kannattaa siis ottaa haltuun, mutta niin myös kylmähyllyn raviolit ja tortellinit. Tortellineista valmistuu vain muutamassa minuutissa italialaistyyppinen keitto, joka viimeistellään parmesaanilla ja rouhitulla mustapippurilla. Aikaa jää siis johonkin muuhunkin kuin ruoanlaittoon.

5 minuutin tortellinikeittoKahdelle tai kolmelle3 rkl oliiviöljyä2 valkosipulin kynttä1 rkl tomaattipyrettä6 dl kasvislientä1 pss valmiita tortellineja5 herkkusientä puolitettuna4 reilua kourallista tuoretta pinaattiaLisäksi:mustapippuriaraastettua parmesaaniaKuumenna öljy kattilassa. Lisää silputtu valkosipuli ja kuullota pieni hetki. Älä ruskista. Lisää joukkoon tomaattipyre. Kaada joukkoon kasvisliemi ja kuumenna.Lisää joukkoon tortellinit ja puolitetut herkkusienet, ja anna kiehua pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää lopuksi pinaatti ja tarkista suola. Raasta lautaselle reilusti parmesaania ja rouhi päälle mustapippuria.

Oikaisijan sipulipiirakka1 uunipellillinen1 iso (600 g) lehtitaikinalevy2 rkl voita600 g pakastesipulia1 ½ tl sokeria1 tl suolaa2 tl kuivattua timjamia tai rosmariinia250 g voimakasta juustoraastetta (esim. mustaleima, gouda)1 kananmuna2 dl turkkilaista jogurttiamustapippuriaSulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi. Pistele haarukalla pohjaan reikiä, ja esipaista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.Valmista sillä aikaa täyte. Kuumenna voi isolla paistinpannulla tai kasarilla. Lisää sipulikuutiot ja sokeri. Paista kuumalla pannulla sipuleita silloin tällöin käännellen 5–10 minuuttia, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää joukkoon timjami.Sekoita kulhossa kananmuna, juustoraaste ja turkkilainen jogurtti. Lisää lopuksi joukkoon paistetut sipulit. Levitä esipaistetulle pohjalle. Kypsennä uunissa noin 20–25 minuuttia. Annan vetäytyä hetki ja tarjoile vielä lämpimänä.

Loaded fries – annos bataattiranskalaisistakahdelle1 pss (450 g) bataattiranskalaisia (pakaste)muutama kirsikkatomaatti1 pieni sipuli½ pkt fetaa½ avokado1 tuore chili½ punttia korianteria½ limeValmista ranskalaiset uunissa pakkauksen ohjeen mukaan.Valmistele paistumisen aikana muut ainekset. Silppua tomaatit ja sipuli, murustele feta ja leikkaa avokado valmiiksi. Viipaloi chili.Nosta kuumien ranskalaisten päälle lisukkeita mielesi mukaan ja viimeistele korianterilla ja limellä.

Kahvipehmiskahdelle½ l vaniljajäätelöä1–2 pikakahvijauhettaPaloita vaniljajäätelö kulhoon ja anna pehmetä noin 5 minuuttia. Lisää pikakahvijauhe ja vatkaa hieman pehmennyt jäätelö sähkövatkaimella tasaiseksi. Lusikoi kulhoihin, ja koristele kahvijauheella.1. Pakastepullataikina. Tee taikinasta pakkauksen ohjeen mukaan pikkupullia. Paina pienen juomalasin pohjalla pulliin syvennykset. Sekoita täyte puolukoista ja sokerista makusi mukaan sopivaksi. Lisää joukkoon noin 1 tl perunajauhoja nestettä sitomaan. Paista pakkauksen ohjeen mukaan.2. Pirkka parhaat: rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä. Tämä hitiksi noussut tuote maustaa kasvikset ihanan koukuttaviksi. Täydellisen suolainen kurkkusalaatti syntyy näin: pilko kurkku kuutioiksi ja laita pakastepussiin. Mäiski kurkut hajalle ja sekoita kulhossa rapean valkosipulin kanssa.3. Pakasteperunamuusi. Valmista Shepherd`s Pie. Tee ensin mausteinen linssimuhennos ja laita vuoan pohjalle. Levitä päälle pakasteperunamuusia. Paista uunissa niin, että pinta saa kauniin värin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut