Oikeaoppinen välinehuolto pitää pöpöt kaukana

Hoitoyksiköiden osastoilla tapahtuvalla välinehuollolla voidaan estää infektioiden leviäminen. Influenssaa ja norovirusta silläkään ei kokonaan pystytä ehkäisemään.

Raumalla on viime vuosien aikana kartoitettu ja kehitetty eri hoitoyksiköiden osastoilla tapahtuvaa välinehuoltoa. Viimeisimpänä kartoitusta tehtiin viime vuoden aikana raumalaisissa vanhus- ja sosiaalipalvelujen yksiköissä.

Kartoituksessa nousi esiin muun muassa se, että monessa yksikössä hoitovälineiden huoltohuoneissa puhdas ja likainen puoli eivät olleet selkeästi erillään ja tasot olivat kuluneita, kalkkisia ja epäsiistejä. Hoitohuoneisiin oli myös usein varastoitu sinne kuulumatonta tavaraa. Tasoilla saattoi olla esimerkiksi runsaasti käsihuuhdepulloja ja suojakäsinelaatikoita.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että jokaisesta kartoituskohteesta löytyi paljon asioita, jotka olivat kunnossa, sanoo hygieniahoitaja Mirva Aaltonen.

Kun osastoilla käytettävät välineet kuten esimerkiksi alusastiat, eritteiden keräilyyn ja käsittelyyn tarkoitetut mitat ja muut hoitotarvikkeet desinfioidaan ohjeiden mukaisesti, vähentää se infektioiden leviämistä osastoilla selvästi.

- Yksikin estetty infektiotartunta on iso säästö, vahvistaa osastonhoitaja Marja Iisakkala.Nyt päättynyt projekti oli jatkoa vuonna 2010 toteutetulle pohjatyölle, pilotille, jolla kartoitettiin välinehuoltoa terveyskeskussairaalan osastoilla ja avoterveydenhuollon yksiköissä sekä vuonna 2014 nykyisen terveyspalvelujen yksikössä toteutetulle pilotille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut