Oikeasta ruokavaliosta löytyy hyvinvoinnin avaimet

FLT ravintovalmentaja Annamari Lehtinen toteaa, ettei ruoka ole koskaan ennen ollut näin latautunut aihe, sillä se herättää erittäin vahvoja mielipiteitä. Toisaalta tämä on myönteinen ilmiö, sillä ruoalla jos millä, on meille merkitystä.
– Ruoka on voimakas lääke, Lehtinen summaa.
Sairauksien ehkäisyssä
iso valtti

Ruokavaliolla on erityinen merkitys, jos suvussa on sairauksia, joiden periytyvyys on todennäköistä.
Sen sijaan, että odottaisi sairauden puhkeamista passiivisesti, kehottaa Lehtinen miettimään, mitä voisi tehdä, jotta sairaudelta vältyttäisiin tai sitä lievennettäisiin. Sairastumisprosessi kehossa nimittäin alkaa paljon ennen sairauden puhkeamista.
– Paljon on tehtävissä ja mitä aikaisemmassa vaiheessa ennaltaehkäisyn aloittaa, sen parempi.
Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta on lisääntynyt merkittävästi. Tätä sairautta on kenties mahdollista estää omilla valinnoilla tukemalla vielä toimivan kilpirauhasen toimintaa.
– Mahdollisimman aitoa ja luonnollista, puhdasta ruokaa, riittävän jodin saannin turvaaminen, puhdistetun sokerin ja valkojauhotuotteiden karsiminen ruokavaliosta ja kosmetiikassa siirtyminen luonnonkosmetiikkaan. Usein kilpirauhasongelmat ovat autoimmuuniperäisiä, joten myös gluteenittomuus voi vaikuttaa, Lehtinen luette-
lee.
Puhdistettu vehnä
pois

Gluteeniton ja maitotaloustuotteeton eliminaatiodieetti onkin yksi keinoista, joita Lehtinen käyttää asiakkaan tullessa vastaanotolle. Yleensä niistä kun saattaa löytyä vastaus useampaan ongelmaan ja sairauteen. Tilanteen rauhoituttua eliminaatiodieetti pyritään purkamaan palauttamalla täysjyväviljat ja hapanmaitotuotteet takaisin ruokavalioon. 
– Karkeasti voi sanoa, että puhdistetun vehnän ja sokerin pois jättämisestä hyötyvät kaikki, niitä ei tarvitse kukaan, sillä ne lisäävät tulehdusta
elimistössä.
Monen sairauden taustalla on krooninen tulehdus esimerkiksi ruoansulatuselimistössä, rasvakudoksessa, verisuonissa, nivelissä, jopa aivoissa. Juuri tätä elimistön tulehdustilaa sokeri ja puhdistettu vehnä lietsovat.