”Oikein toteutettuna kauppakeskus piristää keskustan elämää” – Länsi-Suomen lukijoiden enemmistö toivottaa kauppakeskuksen edelleen tervetulleeksi kaupunkiin

Perjantaihin mennessä saimme 1741 vastausta. Selvä enemmistö, 62 prosenttia vastaajista, toivottaa edelleen kauppakeskuksen tervetulleeksi Raumalle. 38 prosenttia sanoo ”ei”.

Länsi-Suomi toteutti vuonna 2015 suuren kauppakeskuskyselyn verkkosivuillaan. Tuolloin 75 prosenttia vastaajista suhtautui hankkeeseen myönteisesti.

Projekti on edennyt ennakoitua hitaammin. Tarvontori on purettu, mutta uuden kauppakeskuksen rakentamisesta ei vielä ole päätöstä tehty.

Länsi-Suomi uusi kyselyn selvittääkseen onko yleinen mielipide muuttunut. Perjantaihin mennessä saimme 1741 vastausta.Selvä enemmistö, 62 prosenttia vastaajista, toivottaa edelleen kauppakeskuksen tervetulleeksi Raumalle. 38 prosenttia sanoo ”ei”.

LS:n verkkokyselyn mukaan kauppakeskukseen halutaan isoja ketjuliikkeitä (24 prosenttia), ravintoloita ja kahviloita (23 prosenttia) ja pieniä putiikkeja (20 prosenttia).

Kokoontumis- ja kulttuuritiloja kauppakeskukseen toivoo 16 prosenttia ja ruokakauppaa 13 prosenttia vastaajista.Avoimia vastauksia kyselyyn jätettiin runsaasti. Julkaisemme niitä lähipäivien lehdissä. Tässä ensimmäisiä lukijoiden kommentteja.

”Rauma tarvitsee kauppakeskuksen”

”Taannutaan kovaa vauhtia Raumalla, jos liikekeskusta ei tule ja kehitetä Raumaa”

”Korona on muuttanut käsityksiä kauppakeskuksista. Mutta jossain laajuudessa se palvelee hyvin raumalaisia. Ennemmin kahviloita ja ruokapaikkoja, kansainvälisyyttä”

”Kauppakeskus mahtuu eikä vaaranna Vanhan Rauman statusta. Vanhassa Raumassa on spesiaaliputiikkeja, jotka eivät kuulu kauppakeskuksiin. Varsinkin lapsiperheille kauppakeskus tuo helppoutta, kun pääsee samalla reissulla hoitamaan monta asiaa, eikä tarvitse raahautua ympäri kaupunkia lasten kanssa”

”Pitäisi kauppakeskuksen Raumalle saapua. Kauan on odotettu. Ei tarvitse sen jälkeen paikallisten inistä että ”ei mitään löydy menen Turkuun shoppailemaan”, jää nekin rahat tänne Rauman talousalueelle. Saadaan samalla uusia toimijoita kaupunkiin. Moni ketju kiinnostunut mutta ei löydy sopivaa vuokratilaa yritykselle. Tärkeä on myös matkakeskus eli bussiterminaalin saaminen kauppakeskuksen alakertaan pysyvälle paikalle. Nolo tuo väliaikainen paikka. Turistit kysyy englanniksi ”where is bus station”, kun painaa duunia keskustassa raksatyömaalla lähellä entistä linistä”.

”Vätystely on ollut aivan turhaa. Kaupunki tarvitsee ostoskeskuksen ja sen mukana tulevat uudet asiakkaat ympäri maakuntaa. Samalla nämä uudet asiakkaat varmasti jalkautuvat Vanhaan Raumaan kunhan asiaa osataan markkinoida oikein”

”Saamattomuus on vahingollista tulevaisuutta ajatellen. Rauma ei elä maailmanperintötittelillä”

”Keskustan pitää uudistua”

 ”Nyt jos ikinä tarvitaan Raumalle kaikki mahdolliset palvelut, yritykset, liikkeet, ihmiset ja vetovoimatekijät, jotka tänne on vähänkään mahdollista saada. Oikein toteutettuna kauppakeskus tulee piristämään Rauman keskustan elämää huomattavasti.

”Harmittaa kun raumalaiset ei ymmärrä keskuksen merkitystä omalle kylälle. Tuo työpaikkoja, moni perhe elää niillä euroilla”

”Nuoremmat sukupolvet tarvitsevat sen. Muutama tuhat euroa vuodessa tulee kannettua Poriin sekä Turkuun/Raisioon lapsiperheen vaatteiden yms. ostosten muodossa. Mielelläni senkin kantaisin oman kaupunkini liikkeisiin”

”Ihan käsittämätöntä miksi asiassa on kestänyt näin kauan! Rauma tarvitsee kauppakeskusta ja ylipäätään keskustan pitää kehittyä ja uudistua”

”Ketuttaa ainaiset valittajat sekä esimerkiksi kauppakeskuksen jarruttajat, varsinkin Vanha Rauma -yhdistys. Itse olen asunut Vanhassa Raumassa 35 vuotta ja tyytyväinen olen”

”Positiivisesti eteenpäin”

”Hyvä kauppakeskus tuo väkeä myös Vanhan Rauman liikkeisiin ja ravintoloihin. Positiivisesti eteenpäin”

”Raumalaiset tarvitsevat kauppakeskuksen, ei Vanha Rauma mihinkään häviä”

”Toivottoman hidasta etenemistä. Varmasti tulee positiivista meininkiä koko keskustaan. Olisi sisäkauppakeskus Vanhan Rauman ”ulkokauppakeskuksen” lisäksi”

”Olen odottanut pelolla, koska rahoittajilla loppuu projektin suhteen kärsivällisyys. Vetoaminen siihen, että pandemia-aika on kivijalkakauppojen näkökulmasta muokannut ihmisten ostokäyttäytymistä kohtalokkaasti, on liioiteltu. Suosittelen tutustumaan esimerkiksi muotijätti H&M:n kokemuksiin ja myyntimix-lukuihin avautuneilta brittimarkkinoilta. Lisäksi viime viikon Talouselämässä oli laajemmin kauppakeskusten tilanteesta mielenkiintoinen artikkeli. Uskon, että myynnin monikanavaisuus tulee entisestään korostumaan tulevaisuudessa kaupan alalla”

”Keskus tulee joka tapauksessa”

”Taannoin otsikkotasolla velloi keskustelua mm. kauppahallin liittämisestä osaksi projektia. Kenties kokonaisuus, missä yhdistyy sekä ajan patinaa kauppahallin muodossa, että nykyaikaa palveluiden, muodin ja päivittäistavaroiden kautta, saattaisi olla mielenkiintoinen konsepti”

”Jonkinlainen kauppakeskus tulee joka tapauksessa eli energia pitäisi kohdistaa yhdessä siihen millaisen kauppakeskuksen haluamme”

”Nolona seuraan. Mielipide ei ole muuttunut, mutta arkkitehtuuri on epäonnistunutta, niin kuin vähän kaikessa mitä täällä rakennetaan”

”Fokus pitäisi siirtää pois pikkupuodeista yms, ja panostaa ravintoloihin ja toimitiloihin. Monelle pankille yms. konttorin sijainti voisi olla siellä myös hyvä jos parkkitilat kunnossa. Pienet yritykset saisi näin myös kukoistaa Vanhassa Raumassa omana yhteisönään”

”Viivytys auttaa välttämään suuren virheen”

”Lähinnä projektista on tullut vitsi, että tuleeko kauppakeskuksesta uusi OL3”

”Aika häpeällistä kinastelua on ollut. Kauppakeskuksen tulee sulautua ympäröiviin rakennuksiin”

”Mielestäni prosessin edetessä myös tarve on muuttunut. Lisäksi mukautuvampi vaihtoehto voisi olla tuoda suunnitellun kauppakeskuksen palvelut Vanhaan Raumaan ja keskustan alueelle”

”Luulen, että viivytys auttoi välttämään suuren virheen. Jos kauppakeskus olisi rakennettu alkuperäisten suunnitelmien mukaan olisi monella taholla nyt isoja taloudellisia ongelmia”

”Jos kauppakeskus rakennetaan, siinä pitäisi olla enemmän yritystä ja uutta ajattelua. Nyt mennään vanhalla karmealla laatikkomallilla. Niitä on jo Prisma ja Cittari. Ottakaa mallia Inkoon Strandista. Se on viehättävä ja kaupat eivät ole ketjuliikkeitä. Hyvä lounaspaikkakin löytyy. Kuka olisi Rauman Marcus Grönholm, joka uskaltaisi ajatella toisin?”

”Alun perin täysin mahdoton ajatus”

”Alun perinkin täysin mahdoton ajatus sijaintinsa ja kaupankäynnin rakenteen muutoksen vuoksi”

”Ilman alun lukuisia valituskierroksia kauppakeskus olisi voinut ehtiä valmistumaan silloin, kun niiden aika vielä oli. Nyt muuttuneessa tilanteessa (verkkokauppa, korona, ilmastonmuutos jne.) kauppakeskusten merkitys ja sitä myötä kannattavuus eivät enää yllä tasolle, jolla sellaisen rakentaminen olisi järkevää”

”Nykypuheet vereenpainemittauksista ja muista hoivapalveluista osana kauppakeskusta tuntuvat lähinnä naurettavilta”

”Kauppakeskus on mielestäni ollut mennyttä maailmaa jo alusta asti. Havainnekuvissa näkyvä rakennus on ruma ja julkisivumateriaaliksi valittu corten-teräs tuo mieleen USA:n rapistuvat vanhat teollisuusalueet”

”Uskooko joku todella, että ostovoimaa riittää tuollaiseen. Rauma osoitti takapajuisuutensa tällä hankkeella”

”Unesco-status paljon arvokkaampi”

”Mikäli Rauma menettää Unesco-statuksensa, haitat ovat paljon suuremmat kuin mikään hyöty yhdestä kauppakeskuksesta. Turisteja ei voisi vähempää kiinnostaa joku kauppakeskus. Kauppakeskus näyttäytyy askeleena taaksepäin ainakin nyt suunnitellulla toteutuksella”

”Seuraan kauhistuneena. Rauma ja raumalaiset eivät tule tarvitsemaan kauppakeskusta. Mikäli kauppakeskus jonakin päivänä kohoaa, on ymmärrettävä, että esimerkiksi ketjuliikkeiden valikoima tulee olemaan täällä todella suppeaa, joka ajaa asiakkaat siirtymään muihin kaupunkeihin ostoksille”

”Vuokrattavat tilat ovat varmasti arvokkaita, mutta asiakkaita ei tule riittämään alkuinnostuksen jälkeen, vaan suurin osa kaupoista lopettaa toimintansa pian uutuuden viehätyksen hiivuttua”

”Kuinka käy esimerkiksi Wännille? Ei Rauman vetovoima ole uusi ostoskeskus, sillä lähellä olevissa, suuremmissa kaupungeissa ostoskeskuksia ja liikkeitä on rutkasti enemmän. Vetovoima Raumalla on Vanha Rauma, jota turistit varta vasten saapuvat maailmalta ja kotimaastakin ihailemaan. Järkeä saa ja pitää käyttää, ostoskeskus tulee tuottamaan pelkkää tappiota ja päätyy purettavaksi, ei pienintäkään epäilystä”

”Mieli vaihtui negatiiviseksi”

”Kaupunginhallitus/valtuusto teki virheen, kun suostui linja-autoaseman purkamiseen ja aseman evakkopaikalle siirtämiseen ennen kuin Tarvontoria oli edes purettu. Nyt ollaan sitten ilman kunnollista linja-autoasemaa, eikä nähtävissä mitään muutosta tilanteeseen. Kuntalaiset varmaan lopulta maksavat tämänkin sekoilun”

”Asioiden selvittyä positiivinen mieli on vaihtunut negatiiviseksi. Odotan kauhulla, jos grynderit runnovat kaikesta huolimatta tahtonsa läpi ja kauppakeskus rakennetaan nykyisen suunnitelman mukaan”

”Mielipide ei ole muuttunut mihinkään, yksinkertaisesti siitä ei saada kannattavaa bisnestä!”

”Alkuun olin puolesta, mutta nyt kun vanha rakennus on purettu niin hyvää tilaa olisi linja-autoasemalle, turisti-infopisteelle jossa paikallisten tuotteiden myyntiä tms yhdistettynä sekä kahvilalle ja puistoalueelle suoraan Vanhan Rauman ytimessä”

”En käy muuallakaan Prismaa tai Citymarketia kummallisemmissa kauppakeskuksissa, miksi hukkaisin aikaani suunnitellun kaltaisessa kulutuskompleksissa”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut