Oikeudelle ei jäänyt asiasta epäselvyyttä: raumalaismiehelle petoskokonaisuudesta yhdyskuntapalvelua

Miehelle määrättiin seitsemän kuukauden ehdoton vankeusrangaistus, joka voidaan toteuttaa yhdyskuntapalveluna.

| Päivitetty

Satakunnan käräjäoikeudelle ei jäänyt jossiteltavaa vuonna 1994 syntyneen raumalaismiehen petossyytteiden käsittelyssä. Oikeus totesi miehen yksiselitteisesti syyllistyneen niihin tekoihin, joista hänelle vaadittiin rangaistusta. Kerroimme petosnipusta aiemmin jo syytevaiheessa.

Järeä nippu petossyytteitä: raumalaismies esiintyi toisena henkilönä, haki ja sai lainaa lähes 30 000 euron edestä – syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta

Syytteitä oli kaikkiaan kolmetoista: kaksitoista petosta ja yksi petoksen yritys. Valtaosa teoista ajoittui vuoteen 2018, mutta ensimmäiset tehtiin jo 2015 ja viimeinen 2019.

Teoissa oli kyse siitä, että mies esiintyi toisena henkilönä ja tämän henkilötietoja käyttäen erehdytti luotonmyöntäjät antamaan hänelle lainaa.

Vankeuden sijaan yhdyskuntapalvelua

Koska mies tunnusti kaikkien syytteiden osalta tekonsa, ovat oikeuden tuomion perustelutkin varsin tiiviit: "Vastaaja on tunnustanut menetelleensä syytteessä kuvatulla tavalla. Kirjallinen todistelu tukee tunnustamista."

Syyttäjä vaati miehelle vuoden mittaista ehdotonta vankeutta, mutta käräjäoikeus piti seitsemän kuukauden vankeutta oikeudenmukaisena rangaistuksena. Lieventävänä seikkana otettiin huomioon hänen pyrkimyksensä edesauttaa rikostensa selvittämistä.

Oikeus päätti, että rangaistus voidaan muuntaa yhdyskuntapalvelukseksi. Sitä tuomittiin hänelle 210 tuntia.

Tuhansien eurojen korvaukset

Isossa petoskokonaisuudessa huomionarvoisia ovat toki myös korvausvaatimukset. Mies tuomittiin maksamaan vahingonkorvauksia eri luotonmyöntäjille yhteensä yli 16 000 euron edestä.

Itse summien lisäksi maksettavaksi tulee isossa osassa korvauksia myös viivästyskorot, jotka ovat vuosien myötä kasvaneet mittaviksi.

Kaikilla asianomistajilla ei ollut korvausvaatimuksia.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut