Oikeus ei uskonut, että Amir on kristitty, ja nyt hänet halutaan lähettää takaisin Afganistaniin – "Olen varma, että kuolen kolmessa tai neljässä päivässä"

Vastaanottokeskuksessa elämä kuluu päätöksiä odotellessa. Amirin viimeisimmät päätökset ovat olleet kielteisiä, ja nyt häntä uhkaa palautus Afganistaniin. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman vastaanottokeskuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsevan huoneen lattialla istuu afganistanilainen Amir, 27. On keskiviikkoiltapäivä, ja torstaina Amirin on määrä matkustaa Raision poliisin kuultavaksi.

Kuulemisen aiheeksi on ilmoitettu "maastapoistumismenettelyn käynnistäminen". Amir halutaan määrätä poistumaan Suomesta.

Amir kertoo olevansa tilanteesta epätoivoinen, ahdistunutkin.

– En tiedä, mitä tapahtuu. Pelkään, että poliisi ottaa minut kiinni. Jos joudun takaisin Afganistaniin, olen varma, että kuolen kolmessa tai neljässä päivässä, Amir kertoo ystäviensä Jafarin ja Sherifin tulkkaamana.

Loppuvuodesta 2015 Suomeen turvapaikanhakijana saapunut mies ei esiinny tässä jutussa koko nimellään turvallisuussyistä.

Vieressä istuva Rauman seurakunnan johtava kappalainen Jukka Purhonen valottaa tilanteen taustoja.

Amir on Purhosen mukaan saanut Turun hallinto-oikeudelta kieltävän päätöksen valitukseensa, joka koski hänen saamaansa kielteistä turvapaikkapäätöstä.

Valituksessa Amir kertoi olevansa kristitty, mutta oikeus ei pitänyt Amirin kristillistä vakaumusta riittävän uskottavana.

Purhonen on päätöksestä silminnähden häkeltynyt, sillä hän ja monet muut Rauman seurakunnan työntekijät ja jäsenet ovat oppineet tuntemaan Amirin kristittynä. Amir on tehnyt seurakunnalle välillä töitäkin, ensimmäisen kerran jo kesällä 2016.

– Hyvin oudolta ja yllättävältä se tuntui, että viisituntisen suullisen kuulemisen jälkeenkin voidaan päästä sellaiseen ratkaisuun. Täällä vastaanottokeskuksessakin varmasti kaikki afgaanit tietävät, että hän on kristitty. Amir on käynyt monissa seurakunnan tilaisuuksissa, ja minä tiedän, että hänellä on vakaumus, sanoo Purhonen.

Amirin kuolemanpelon syy on se, että Afganistan on todettu kristityille erittäin vaaralliseksi maaksi. Muita kuin islaminuskoisia vainotaan niin yksityisihmisten kuin terroristijärjestöjenkin toimesta.

Lue lisää Amirin tilanteesta päivän Länsi-Suomesta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.