Oikeusasiamieheltä moitteet Pyhärantaan – esitys muuttui mystisesti ennen kokousta

Ilmi ei käynyt, kuka tai milloin muutokset teki. Käsittelyyn asiaa ei olisi saanut ottaa.

Eduskunnan oikeusasiamies on ratkaissut Pyhärannan kuntaa koskevan kantelun.

Eduskunnan oikeusasiamies on esittänyt moitteet Pyhärannan kuntaan menettelystä, joka liittyi kunnan strategian käsittelyyn. Päätöksen on antanut apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin.

Päätöksessä pidetään erityisen moitittavana kunnanvaltuuston puheenjohtajan ja kunnanhallituksen puheenjohtajan toimintaa. Oikeusasiamies kehottaa vastaisuuden varalle heitä kiinnittämään huomiota huolellisuuteen kokousasioiden käsittelyssä sekä selvitysten laatimisessa.

Kantelu koski viime vuoden syyskuun kunnanvaltuustoa, jossa käsiteltiin Pyhärannan kuntastrategiaa.

Kunnanvaltuutettu Sinikka Pirttinokan (kok.) ja muiden kantelijoiden mukaan tapahtui menettelytapavirhe, kun valtuusto ei käsitellyt kunnanhallituksen esitystä strategiaksi.

Kantelun mukaan käsittelyyn tuli sen sijaan valtuuston puheenjohtajan Miikka Roosin (YP) samana päivänä lähettämä muutettu versio strategiasta.

Muutoksia oli enemmän

Oikeusasiamies sai Roosin ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Jyrki Nurmen (YP) antaman selvityksen, jonka mukaan käsittelyn pohjana oli uusin luonnos, jossa sanat "Kirkonranta ja Muumipuisto" muutettiin yleisempään muotoon "rantoja ja puistoja". Kyse oli selvityksen mukaan teknisluontoisesta muutoksesta.

Oikeusasiamies oli kuitenkin toista mieltä. Päätöksessä todetaan, että saatujen asiakirjojen perusteella kunnanhallituksen hyväksymä strategia poikkesi useissa kohdissa valtuuston käsittelyssä olleesta strategiasta. Valtuustossa hyväksytyksi tulleeseen asiakirjaan oli esimerkiksi lisätty yksi kokonainen sivu.

– Tekstin muutokset ovat laajempia kuin pelkästään tekstin kirjoitusasun korjauksia taikka selvityksessä mainittujen Kirkonranta ja Muumipuisto sanojen muutoksia, oikeusasiamiehen päätös toteaa.

Huomio huolellisuuteen

Saadusta selvityksestä ei käynyt oikeusasiamiehen päätöksen mukaan ilmi, kuka ja missä vaiheessa muutokset on asiakirjaan tehnyt ja miksi valtuuston käsittelyyn ei ole tuotu kunnanhallituksen aiemman päätöksen mukaista strategiaa.

Oikeusasiamiehen päätöksessä katsotaan kunnanvaltuuston puheenjohtajan toimineen kuntalain ja kunnan oman hallintosäännön vastaisesti, kun hän oli ottanut valtuuston käsiteltäväksi kunnanhallituksen valmisteleman asian muutettuna.

Päätöksessä muistutetaan, että kuntalain mukaisesti asiat tulee viedä kunnanvaltuuston käsiteltäviksi sellaisina kuin kunnanhallitus on ne valmistellut ja mahdolliset muutokset hyväksytään vasta valtuuston kokouksessa.

Erityisen moitittavana oikeusasiamies pitää sitä, että kumpikaan puheenjohtaja tai kunnanhallitus ei ole lausuntoa antaessaan todenneet asiakirjoja koskevia eroja vaan on esitetty, että kunnanvaltuuston hyväksymästä asiakirjasta on muutettu ainoastaan kahta sanaa.

– Kiinnitän tämän vuoksi kunnanhallituksen sekä kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanvaltuuston puheenjohtajan huomiota huolellisuuteen asioiden käsittelyssä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut