Oireiluihin puututtiin Lensun päiväkodissa nopeasti

Lensun päiväkodista raportoitiin Rauman kaupungin sisäilmatyöryhmälle viime syksynä sisäongelmiin viitanneista oireista. Kaupungin sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Toni Suursoho kertoo, että rakennukseen haluttiin tehdä kartoitus mahdollisimman nopeasti.

Tehokuivaus Oy:n tekemistä laajoista rakenne- ja sisäilmatutkimuksista kävi ilmi, että vuonna 1973 rakennetun päiväkotirakennuksen märkätiloissa käyttövettä oli päässyt maton saumoista pintojen alle. Sen lisäksi rakennuksen vuotoilmatutkimuksessa yläpohjasta löytyi lämpökameran kuvissa monia suuria ilmavuotokohtia, joiden arvellaan olleen syynä oireisiin. Sisäilmasta ei tutkimuksissa kuitenkaan löytynyt mikrobeja tai muita haittoja raja-arvoja ylittäviä määriä.

– Tuli täytenä yllätyksenä, että yläpohjasta puuttuvat höyrysulkumuovit.

– Ensiaputoimenpiteinä korjaamme jo keväällä pesuhuoneen ja vessojen muovimatot sekä tiivistämme ilmavuotokohdat, Suursoho sanoo.

Hänen mukaansa päiväkotirakennus alkaa ikänsä puolesta olla jo tiensä päässä. Sen vuoksi seuraavaksi pohditaan, onko Tehokuivauksen suosittelema täydellinen remontointi paras ratkaisu.

– Istumme torstaina alas suunnittelemaan jatkosta. Onko se ratkaisu sitten remontointi vai puretaanko tämä kokonaan ja rakennetaan uusi nykyajan vaatimukset täyttävä päiväkoti, Suursoho pohtii.

Rauman kaupungin varhaiskasvatuksen aluejohtajan Kaija Ruosteen mukaan oireisiin reagoitiin myös päiväkodin sisällä nopeasti. Etenkin talon pohjoispäädyn ryhmässä havaittiin pitkiä sairastelukierteitä niin henkilökunnan kuin lastenkin keskuudessa.

– Joulun jälkeen siirsimme Puput-ryhmän Kourujärven päiväkotiin. Se on pieni kahdentoista lapsen ryhmä, joten siirto oli helppo tehdä.

Hänen mukaansa siirto on auttanut ryhmää. Oireet ovat Kourujärvellä vähentyneet ja sairastelukierteitä saatu lopetettua.

– Pienessä ryhmässä kaikki eivät suinkaan oireilleet. Osalla oli oireita, osalla taas ei.

Ruosteen mukaan kevään toimenpiteet pystytään tekemään päiväkodissa niin, ettei ryhmien tarvitse muuttaa evakkoon.