OKL 120 - Katuhaukan edeltäjää hermostuttivat polkupyörät ja lehmät

Nimimerkki Eskolla oli paljon sanottavaa raumalaisesta liikennekulttuurista.

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Jyväskylän Seminaarista 1875 valmistunut Rauman Seminaarin harjoituskoulun yliopettaja Juho Nikko (1853-1914) kuului sanomalehti Länsi-Suomen perustajiin. Hän otti osaa lehden toimittamiseen päivittäin, lähes kymmenen vuoden ajan. Palkkaa Nikko ei ilmeisesti lehden toimittamisesta ottanut. Hänen kirjallisiin töihinsä kuului myös ”Vankeinhoidon opas” -kirjanen. Yliopettaja oli työskennellyt aiemmin opettajana Turun kuritushuoneessa.

Nikko laati lehteen pakinoita nimimerkillä Esko. Näitä pakinoita ilmestyi lopulta lähes 400 kappaletta. Näissä teksteissään Nikko ei käsittele Seminaarin asioita millään tavalla, vaan aiheet ovat löytyneet kaupungin ajankohtaisista asioista.

Kesäkuussa 1906 Länsi-Suomessa ilmestyi Nikon ”Esko”-pakina, jossa on vähän samaa otetta kuin nimimerkki ”Katuhaukan” jutuissa sata vuotta myöhemmin:

”Varsinkin ovat minua silloin tällöin hermostuttaneet polkupyöräilijät ja lehmät. Kun kuljen ajatuksiini vaipuneena pitkin Valtakadun sivuja niillä käytävillä, jotka ovat laitetut ”jalan kahden” kävelijöitä varten, niin tulee vastaani samoja käytäviä kautta pyöräilijöitä pyörineen huimaavaa vauhtia. Kun olen työllä ja vaivalla näistä selviytynyt, soi taas takanani kello. Hyppään kaikella kiireellä pois tieltä. Onnellisesti nytkin selviydyin pälkähästä. Kuljen eteenpäin. Jo tulee vastaani samoilla käytävillä muutamia lehmiä, joita niiden kuljettajat koettavat kaikin mokomin saada kulkemaan käytävällä. Nämä vastaantulijat ovat melkein kaikkein vaikeimmat. Ei siinä kyllin, että hännällään huiskivat minkä ennättävät, vaan ovat vielä tielle pudotelleet yhtä ja toista, jota täytyy väistää.

Rupesin vihdoin ajattelemaan, että ehkä onkin tarkoitus, että jalankulkijat kävisivät keskellä katua. Mutta sekin näytti Valtakadulla arveluttavalta, sillä kaupungin ajurit siinä ”reistailivat” hevosiansa, ajaen kaksi kolme rinnakkain. Tulin vihdoin Kuninkaankadulle. Päätin astella keskellä katua. Mutta tuli ja leimaus. Polkupyöräilijät eivät täällä pysyneetkään käytävillä, vaan ajoivat keskellä katua. Milloin niitä tuli edestä, milloin takaa. Minä kiertelin joukossa kadun yhdestä laidasta toiseen, kuten ennen takavuosina Rauman ”talvipurjehtijat” tryskäillessään pitkin kaupungin katuja.

Kun henkeni ja vaatteeni eivät keskellä katua olleet kyllin turvattuina, menin taas käytävälle. Mutta nyt vasta sainkin. Sattui, näette, olemaan vähän sateinen päivä. Katoilta tuli vesi virta-naan niskoilleni. Räystäsrännit olivat huonossa kunnossa.”

Lähde: Nieminen, Minna. Yliopettaja Juho Nikko lehtipakinoitsijana. Teoksessa: Öljylampun valosta tiedon valtatielle. 2006. Pasi Petrell (toim.).

Teksti Lauri Kemppinen, kuva Myllymäen Kilta