OKL 120 - Raitis työmies antaa tilinsä vaimolleen

Rauman seminaarin opettajia. Kuva on otettu luultavasti vuonna 1946. Pöydän päässä seminaarin johtaja, teol. tri. Onni Kurvinen, FM Tauno Koskela ensimmäinen oikealla vieressään lehtori Maija Kalo.

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Tauno Koskela muistelee seuraavassa katkelmassa luokassaan järjestettyjä raittiuskilpakirjoituksia:

”Siihe aikkan goulus pidetti semssi raittiuskirjoituskilppailui. Ensi jokattell annettim biän giri ja ko se ol nuugast luett, ni sitt kirjotetti, mitä siit muist ja mitä muutongi asiast tiäs. Kysytti semmostakki, ett mimne on drankk tyämiäs ja mimne nyhter työämiäs. Mnää muista, ett jokane siit jotta osas sanno, toise enemän, doise vähemä. Yksikkim boikk kirjott lyhyväst vaa, ett ko net tlee kotti, ni net tappa äitti ja lapse. Siit raittiude miähest ei hän sanon mittä.

Mutt yks flikk anno semse vastaukse, ett mnää muista se viäläkki oikke sanast sanaha: Juoppo työmies kun saa tilin hän menee viinapuotiin ja ostaa sillä alkohoolia. Mutta raitis työmies menee kotiin, ojentaa tilinsä vaimolleen ja käyttää sen siten oikein.”

LÄHDE: Tauno Koskela: ”Aja merkei harjoituskoulus”. Teoksessa: Jussista maisteriksi 100 vuotta opiskelijaelämää Myllymäellä (1996). Myllymäen kilta ry.: Rauma, 64-65.

FM Tauno Koskela työskenteli sodan jälkeen muutaman vuoden Seminaarin harjoituskoulun opettajana. Tästä tehtävästä hän siirtyi seminaarin suullisen esitystaidon didaktiikan lehtoriksi, mitä tehtävää hän hoiti eläkkeelle siirtymiseensä saakka. Tauno Koskelan syntymästä tulee kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta.

Teksti dosentti Lauri Kemppinen