OKL 120 - Väärin rakennettu, lieroja ja toukkia mateli seassa

Rauman seminaari vuonna 1902.

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Pian seminaarin rakennusten valmistuttua 1898, kiinnittivät sekä johtaja Oskar Hynen että yliopettaja Taavi Puttila huomiota rakennusten puutteisiin.

Hynén moitti rakennuksia vetoisiksi (uunit tosin vetivät, mutta väärään suuntaan) ja rumiksi. Hänen mielestään arkkitehti Jac. Ahrenbergin ratkaisu käyttää puuta ja tiiltä samassa rakennuksessa oli epäonnistunut. Kouluylihallitus ei näytä kuitenkaan olleen samaa mieltä, sillä samoilla piirustuksilla rakennettiin seminaarirakennukset myös Kajaaniin (1901) ja Heinolaan (1901). Tästä kolmikosta vain Rauma toimii edelleen.

Mahtoikohan Hynén kaivata takaisin Sortavalan seminaarin kartanoidylliin? Sortavalaan verrattuna Rauman seminaarin rakennukset vaikuttivat varmaankin melko askeettisilta. Kalusteet oli tilattu Turun lääninvankilan, Kakolan, puuverstaalta.

Kritiikille oli silti perusteitakin. Vuonna 1902 järjestetyssä tarkastuksessa todettiin, että Seminaarin rakennusten lattiat on tiivistetty väärin. Täytteeksi oli laitettu ohut kerros turvepehkua ja rukiin olkia, mitkä olivat sitten ryhtyneet mätänemään, niin että ”onkilieroja ja toukkia mateli seassa”.

Tarkastuskertomuksen mukaan lattioiden alle laitettu turve oli kolmessa vuodessa muuttunut mullaksi ja lahonnut pehmeäksi ja lahottanut samalla lattioiden niskaparrut. Tarkastajat moittivat myös, että tuulettuviin rakenteisiin oli jätetty suuri määrä rakennusaikaista roskaa. Lisäksi normaalikoulun uusi katto vuoti. Hynénin mielestä merkittävä puute oli myös säilytystilojen vähäisyys johtajien asunnossa.

Yleensä väitetään, että ennen osattiin rakentaa kestävällä tavalla terveellisiä rakennuksia. Tarkastajien kuvaus Seminaarin uusista rakennuksista ei ole rakentajien kannalta kovin mairitteleva. Tästä huolimatta seminaarialueesta tuli nopeasti nähtävyys, mitä Raumalla käydessä oli käytävä katsomassa. Nordbergin kirjakauppa painatti kuvassa olevasta Ida Berglundin ottamasta kuvasta postikortteja.

Teksti Lauri Kemppinen, kuva Myllymäen Kilta ry.