OKL:n opiskelijat hyvillä mielin hyvien uutisten jälkeen – "Reipas opiskelutyö saa jatkua!"

Kaikki eivät silti aivan ehdoitta uskalla luottaa siihen, että opettajankoulutus jatkuu, vaikka siltä erittäin vahvasti näyttää.

Anni Lähteenlahti (vas.), Helmiina Luoma ja Ilona Löytty opiskelevat varhaiskasvatuksen opettajiksi. Tuo tutkintolinja ei ollut niinkään liipasimella, mutta silti uutinen kampuksen säästymisestä aiheutti suurta iloa.

Helpottunut, positiivinen, iloinen. Muun muassa näillä sanoilla opettajaopiskelijat kuvailivat tunnelmiaan Länsi-Suomelle keskiviikkona Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksella eli tuttavallisemmin Seminaarinmäellä.

Taustalla oli tietenkin pitkään odotettu tieto, joka saatiin Turun yliopistolta ja Rauman kaupungilta tiistaina iltapäivällä.

Kaupungin vuosittainen tuki näyttäisi varmistavan, että opettajankoulutus Raumalla jatkuu. Käsityökasvatuksen oppiainetta ei lakkauteta eikä luokanopettajakoulutusta siirretä Turkuun.

– Reipas opiskelutyö saa jatkua, tiivistää käsityökasvatuksen opiskelija, ainejärjestö TK-Killan viimevuotinen puheenjohtaja Juuso Virta.

Tukea tullut myös yhteisön ulkopuolelta

Varhaiskasvatuksen opettajiksi ensimmäistä vuotta opiskelevat Anni Lähteenlahti, Helmiina Luoma ja Ilona Löytty toteavat, että kuluneet kolme kuukautta ovat aiheuttaneet epätietoisuutta ja stressiäkin.

– Tuntui surulliselta ajatella, että tämä kaikki olisi täältä lähtenyt. Olosuhteet ovat niin hyvät ja henki on tiivis. Kaikki on sillä lailla kohdillaan, kuvailee Helmiina Luoma.

Kampuksen puolesta syttyivät taistelemaan niin opiskelijayhteisö itse kuin ihmiset sen ulkopuolellakin. Se sykähdytti.

– Siitä tuli jopa ihan herkistynyt olo, sanoo Ilona Löytty.

– Toki oli selvää, että opiskelijat itse taistelevat tämän puolesta, mutta myös ulkopuolelta tuli niin paljon tukea, sanoo puolestaan Luoma.

Suljettujen ovien ulkopuolella vaikea löytää luottamusta

Lopputulos ilahduttaa, mutta prosessi ei ole ollut kovin ruusuinen.

Näin kuvailevat muutosneuvotteluja Juuso Virta, TK-Killan varapuheenjohtaja Sannamari Aartti sekä luokanopettajaopiskelijat Severi Marttila ja Kati Tuuppa.

– Itsellä on edelleen vähän se fiilis, että en usko mitään ennen kuin kaikki nimet on paperissa. Mutta kyllähän tämä nyt jo tuntuu tosi hyvältä, sanoo Sannamari Aartti.

Severi Marttilan mukaan neuvotteluissa on pidetty lähes kaikki tieto suljettujen ovien sisäpuolella, ja siksi ilouutiseenkin on yhä vaikea luottaa.

– Mutta kyllä nyt on jo aika luottavainen olo. En usko, että kaupunki tuosta enää perääntyy. He ovat kuitenkin tämän verran jo antaneet olettaa, ja luvut ovat paperilla, toteaa Marttila.

Opetuspuutarhan jatkosta huoli

Opiskelijoiden ja henkilökunnan välinen etäisyys on ollut jo aiemmin pieni, mutta neuvottelujen aiheuttama taistelumieliala on kaventanut sitä entisestään, sanoo Juuso Virta.

– Olimme niin sanotusti kaikki samassa lirissä.

Vielä murhetta opiskelijoiden keskuudessa aiheuttaa Seminaarinmäen opetuspuutarhan kohtalo. Siitä kuitenkin sovittaneen myöhemmin erikseen.

– Kaikki muut opetuspuutarhat Suomessa on lakkautettu, joten ei tällaisia ole muualla. Olisi sääli, jos sen toiminta loppuisi, sanoo Kati Tuuppa.

Leppikorpi: "Lopputulos oli haluttu uhkakuvaan nähden"

Rauman ja Turun yliopiston välisten neuvotteluiden lopputulos oli kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kalle Leppikorven (sd.) mukaan halutunlainen.

– Lopputulos oli haluttu siihen nähden, millainen oli uhkakuva marraskuussa. Tuki takaa sen, että yliopiston sisäänottomäärät ja koulutusalat säilyvät.

Tukisummasta oli neuvotteluissa Leppikorven mukaan hintahaitaria, mutta lopulta osapuolet löysivät yhteisymmärryksen kokonaisratkaisusta.

– Se on osiensa summa. Eli ei pelkkä tämä tuki, vaan myös kiinteistöjen ostot vaikuttivat tämän edellisen kaupan ja Pikkunorssin kaupan myötä, Leppikorpi sanoo.

Edellisellä kaupalla Leppikorpi tarkoittaa viime joulukuussa loppuun vietyä kauppaa, jossa Rauma osti Seminaarinmäeltä kolme rakennusta, jotka voidaan muuttaa asuinkäyttöön.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut