OKL120: Kansakoulun "rikosluettelossa" itsetietoisuus, ylpeys ja seikkaileminen

Aukeama O. Silvennoisen teoksesta (1921) ”Koulun kuri ja järjestys”.

Opettajankoulutuslaitoksen kirjakokoelmasta löytyy nahkaselkäinen ja käytössä kulunut pienikokoinen kirja nimeltään ”Koulun kuri ja järjestys”. Teoksen on kirjoittanut O. Silvennoinen vuonna 1921. Kirjan alkuun on koottu tarkoitushakuisia lainauksia kuuluisilta pedagogeilta ja otteita Vanhasta testamentista.

Tekijä ilmaisee oman kantansa S. Salmensaaren sanoin: ”Nykyinen suopeus on toiseen äärimmäisyyteen menoa”. Suopeudella Silvennoinen kai tarkoittaa tuolloin valmistelussa ollutta lakia, missä kiellettiin kansakoulun oppilaiden lyöminen. Oppikoulussa ruumiillinen rankaiseminen oli kielletty virallisesti jo 1800-luvun alkupuolella (käytännössä tilanne oli varmasti toinen).

Silvennoisen tavoitteena oli muodostaa kansakouluun yhtenäinen ”rikoslaki” eli rangaistusasteikko. Hänen kokoamastaan ”rikosluettelosta” löytyvät muun muassa seuraavat ”rikokset” ja seuraamukset:

ITSETIETOISUUS/ YLPEYS

”Oppilas, joka useista onnistuneesta vastauksista tai osaamisesta joutuu tähän vikaan, ohjataan oikealle antamalla hänelle useita vaikeita kysymyksiä, joihin hän ei osaakaan vastata. Voimistelussa pannaan tekemään temppua, joka jää suorittamatta.”

SEIKKAILEMINEN

”Helsingin kansakoulupojat tekemässä pitkiä junamatkoja. Muodostavat varasliittoja. Poissaolon syyt tarkasti tutkittavat. Estettävä lapset käymästä elävissä kuvissa. Seurantekoa pidettävä silmällä. Vahva selkäsauna. Poliisin putka. Kasvatuslaitokseen toimittaminen. Maalaislapsiin voipi herätä seikkailun halua ”Salapoliisiseikkailujen” tai muun luetun kirjan vaikutuksesta. Oppilaskirjasto älköön siis sisältökö mitä hyvänsä.”

Kirjaan on rikosluettelon otsikkosivulle kirjoitettu lyijykynällä sana: ”lapsellista!”. Kirjoitustyyli muistuttaa kovasti Toivo Laurilehdon käsialaa. Laurilehto aloitti Rauman seminaarin johtajana vuonna 1948 ja kasvatusopin opettajana hän varmasti tutustui seminaarin kirjakokoelmaan. Luulen, että hän olisi pitänyt Silvennoisen teosta sekä lapsellisena että vahingollisena.

Teksti dosentti Lauri Kemppinen

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.