OKL120: Kapinahenkeä seminaarilla

 Alkuperäisessä kuvatekstissä lukee ”pojat pelaamassa koripalloa”. 

Seminaarin oppilaat järjestivät oman kapinansa paria vuotta ennen sisällissodan puhkeamista. Oppilaiden kapinassa oli kyse pianonsoitosta.

Vaativa ja aikaa vievä pianonsoiton harjoittelu ei miellyttänyt kaikkia seminaarilaisia. Niinpä osa seminaarin ensimmäisen luokan oppilaista päätti vuonna 1916, että he soittaisivat vain minimivaatimusten mukaisen oppimäärän pianoläksyjä.

Oppilaat sopivat vielä, että jokaisen oli noudatettava tätä päätöstä ”porukasta erottamisen uhalla”.

”Kapina” tuli tietenkin pian koko opettajakunnan tietoon. Tapausta pidettiin sangen vakavana, sillä ”päätekijät” eivät osoittaneet asiaankuuluvaa katumusta. Jos ei kadu, niin ei voi myöskään parantua.

Kapinapäällikköä rankaistiin vuoden erottamisella ja käytösnumeron alentamisella kuuteen. Toinen oppilas, joka oli ”puhunut kiihkeästi asian puolesta”, sai rangaistukseksi kolme päivää karsseria ja käytösnumeron alentamisen seitsemään. Kolmas oppilas, joka oli vienyt asian luokan tietoon ja kysynyt ”mennäänkö mukaan vai ei”, sai kaksi päivää karsseria ja käytösnumerokseen seitsemän. Pianonsoiton vaatimuksia ei muutettu.

Teksti Lauri Kemppinen, kuva Myllymäen Kilta ry

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.