OKL120: Karsseria intohimoisen röyhkeästä käytöksestä

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Suurlakon (1905) aikana yksi seminaarin oppilas oli luullut opettajan rypistäneen hänen ”painomustetöitä sisältäneen kirjasensa”. Mistä kuvista oli kyse, sitä eivät lähteet valitettavasti kerro. Suuttunut oppilas oli uskaltanut sanoa opettajalle, että ”täysi-ikäisiä miehiä pitäisi kohdella ihmisittäin”. Oppilaan uhmakas käytös oli seminaarin opettajakunnan mielestä ”Intohimoisen röyhkeää”. Rangaistukseksi määrättiin karsseria.

Lieneekö kyseessä sama tapaus, mutta suurlakon aikana joukko kaupunkilaisia oli tullut vaatimaan karsseriin suljetun oppilaan vapauttamista yleisen vapausmielialan vallitessa. Johtaja Hynén oli selittänyt kiihtyneelle väelle, ettei suurlakko koske karsserissa istumista, eikä asiasta voida pitää huutoäänestystä.

Lähetystö oli luovuttanut ja poistunut, mutta seuraavana aamuna oli johtajan asunnon ovi tervattu. Samaan aikaan Seminaarissa opiskellut Väinö Jaakkola kertoi 1970-luvulla, että tervaajina toimivat tuolloin seminaarin kovaa kuria vastustaneet oppilaat, eivät siis kaupunkilaiset.

Opettajakunta tutki tapausta perusteellisesti. Pelkkiä kuulustelupöytäkirjoja kertyi 120-sivua. Syyllisiä ei kuitenkaan löydetty, eikä kaupunginviskaali – jonka tehtäväksi tapauksen selvittäminen Hynenin kotirauhan rikkomisen vuoksi annettiin – katsonut viisaaksi ryhtyä syytetoimiin. Siksipä historiikissa teko kai haluttiin laittaa ulkopuolisten syyksi.

Teksti: Lauri Kemppinen, kuva Myllymäen Kilta ry

LÄHDE: Ks. Niemi-Aro, Teemu. 2005. Eiköhän täällä luontoa hangata niin, että se kuluu ja tasottuu!” Rauman seminaarin oppi-laisiin kohdistunut kurinpito 1896-1921. Pro-gradu –tutkielma. Turun yliopisto, Rauman opettajankoulutuslaitos: Rauma.

PS. Karsseri oli varsinkin yliopistoissa käytössä ollut arestihuone.