OKL120 - Nortamon laulujen säveltäjä

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Rauman Seminaarin musiikin lehtori Aksel Törnudd (1874-1923) ja seminaarin lääkärinäkin työskennellyt kaupunginlääkäri H.J. Nordling aloittivat vuonna 1907 lyhyeksi jääneen, mutta tuotteliaan yhteistyönsä.

Törnudd sävelsi useita Nortamon tekstejä. Hänen kädestään lähtivät sävelet Nortamon runoihin: ”Priki Efrosina”, ”Jeskandeer”, ”Meijän dorpp” ja ”Vanhamboja” valitus. ”Meripoikkatte veis” sai sävelen hieman myöhemmin.

Törnuddin entinen oppilas Akseli Salokannel kertoo muistelmissaan, etteivät seminaarin oppilaat tienneet opettajansa sävellystoiminnasta juuri mitään. Eivät varmasti tienneet, ei ainakaan Salokanteleen luokka, joka valmistui vuonna 1901.

Törnuddin ensimmäiset tunnetut kuoroteokset syntyivät vasta vuotta myöhemmin. Toisaalta laitoksen vuosikertomuksissa tai säilyneissä ohjelmavihkosissa ei ole merkkejä siitä, että Törnudd olisi tuonut sävellyksiään oppilaidensa laulettavaksi. Hänen tunnettuja kuoroteoksiaan tai Laulajapojan raumankielisiä lauluja ei esiinny myöskään Seminaarin laulunoppijakso I-II –teoksessa. Tuntuu kuin säveltäjä ja seminaarin musiikin lehtori Törnudd olisivat olleet eri henkilöitä.

Teksti Lauri Kemppinen, kuva Myllymäen Kilta