OKL120 - Pitäisikö niitä kaikkia seminaarin jusseja totella?

Opetusharjoittelijat päästämässä oppilaita sisään välitunnin päätyttyä.

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Syyskuussa 1906 harjoituskoulun oppilaita oli ollut leikkimässä ”wirran taistelua” tasapainoilupukilla. Yksi oppilaista putosi keskeltä, mutta hän ei sääntöjen mukaan mennyt jonon perään, vaan tunkeutui takaisin keskelle. Tilanteen huomannut kokelas huomautti oppilasta, joka ensin tottelikin, mutta jatkoi sitten taas omaa taistelua. Kokelas meni ohjaamaan tämän oppilaan jonon perään. Tässä yhteydessä poika rupesi kiroilemaan, uhkaili valittaa vanhemmilleen sekä nappasi maasta kiven uhaten heittää sillä kokelasta. Oppilas huusi lisäksi:

- Pitäisikö niitä kaikkia seminaarin jusseja totella! Olen ajurin poika täältä - kuka turkulainen sinä olet!

Yliopettaja Nikko tuli keppeineen paikalle puhuttelemaan oppilasta, mutta tämä ei vastannut mitään. Poika riuhtaisi itsensä tilanteesta irti, kirosi ja lähti juoksemaan, heitti kiven kohti yliopettajaa – ei kuitenkaan osunut.

Asia ei tietenkään jäänyt tähän, vaan sitä puitiin seuraavassa opettajankokouksessa. Nykyinen opettajapolvi näkisi kuvatun tilanteen luultavasti hyvin erilaisella tavalla kuin tuolloin. Se, että pienestä rikkeestä tehdään iso numero, on tuskin koskaan tehokas kasvatusmenetelmä.

Teksti Lauri Kemppinen, lähteenä Öljylampun valosta tiedon valtatielle. 2006. Pasi Petrell (toim.)

Jutun kuva on vuonna 1934 kansakoulunopettajaksi valmistuneen ja 1941 Rautjärvellä kaatuneen Teuvo Toivosen albumista. Teuvon tytär, Pirjo-Maija Toivonen työskenteli Rauman Opettajankoulutuslaitoksessa äidinkielen lehtorina 1990-luvulla.