OKL120: Terve sielu terveessä ruumiissa

Rauman Seminaarin Kisailijoiden näytösjoukkue 1927.

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Rauman Seminaarin terveysopin voimistelun ja kaunokirjoituksen lehtorina 1905-1934 työskennellyt Helge Harald Hirvinen laati Kansakoulu-lehteen artikkelin ”Ruumiillinen kasvatus seminaarissa ja kansakoulussa” (1907). Tuossa tekstissä hän toteaa, että huono ryhti ja ”laahustava käynti” kertovat myös heikosta sisäisestä ryhdistä. Hän pahoittelee, että tällaisia esimerkkejä näkee aivan liian usein kansakoulun lasten keskuudessa.

Hirvinen näki liikunnan ja urheilun itsekasvatuksen avaimena. Ruumiillisten harjoitusten avulla saadaan aikaiseksi myös ”järjen käskyjä täsmällisesti noudattava mieli”. Ruumiillisen kasvatuksen päämääränä on edistää kohtuullisia elämäntapoja ja itsehillintää. Kun ihminen on saavuttanut nämä hyvät päämäärät, on hän myös ystävällinen, hyväryhtinen, sopusuhtainen ja kaunis liikkeissään.

Helge Hirvinen on tuossa vuonna 1927 kuvassa vasemmalla. Hänestä on sanottu, että tuossa opettajassa yhdistyi opetustaito pitkäaikaiseen kokemukseen. Hän sai omalla olemuksellaan aikaan sen, että jokainen yritti sen, minkä itsestään irti sai.

Keskikoulupohjaiseksi muuttuneessa miesseminaarissa oli 1920-luvulla myös naisopiskelijoita, koska kansalaissodan jälkeen ei saatu tarpeeksi keskikoulun kurssin käyneitä miehiä.

Teksti: Lauri Kemppinen, kuvat: Myllymäen Kilta ry