OKL120 - Tule kullainen kotihin

Aksel Törnudd tunnetaan muun muassa Satakuntalaisten laulun säveltäjänä.

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.

Aksel Törnudd (1874-1923) työskenteli seminaarin musiikin lehtorina vuosina 1898-1919. Törnudd oli erittäin pidetty opettaja.

Sävellystyönsä ja monien oppikirjaprojektiensa takia opettaja oli kuitenkin sangen usein virkavapaalla, ja tehtävää hoiti sijainen. Vuonna 1903 vakinaista opettajaansa kaivannut luokka oli valmistanut Törnuddille tahtipuikon, johon oli kaiverrettu teksti: ”Tule jo kullainen kotihin, tuopa laulu tullessasi”.

Tahtipuikko lähetettiin opettajalle postitse Helsinkiin. Varmuuden vuoksi oppilaat olivat laittaneet saman tekstin pikkuilmoituksena sanomalehteenkin. Tästä ei sijaisopettaja pitänyt, vaan tulkitsi teon olevan kapinaksi ja kanteli asiasta johtaja Hynénille. Asiaa käsiteltiin laajasti opettajakunnan kokouksissa, mutta ajan tavan mukaan sijaisopettajan toimintaa ei tutkittu – olihan kyse opettajan kunnian kyseenalaistamisesta.

Koko luokka sai ”mielenosoitukseen” osallistumisesta julkisen varoituksen. Kaksi oppilasta erotettiin määräajaksi ja yksi joutui karsseriin neljäksi päiväksi. Osallistuneiden käytösnumerot alennettiin yhdeksästä seitsemään ja kaksi oppilasta sai lisäksi erotuksen järjestäjän tehtävästä. Opettajakunnan reaktio oli siis aika voimakas. Taustalla lienee johtaja Hynénin hyvin jyrkät kasvatuskäsitykset.

Teksti: Lauri Kemppinen, kuva Myllymäen Kilta ry.