OL3:n huoltokatkos kestää nelisen viikkoa

OL3 näyttää nollaa helmikuun alkupäiviin saakka.

Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -ydinvoimalan ennalta tiedossa ollut huoltokatkos alkoi eilen tiistaina illalla.

Huoltokatkon pääsyynä on syöttövesipumppujen tarkastus. Pumpuissa havaittiin vaurioita syksyllä, mikä aiheutti lisäviivettä OL3:n koekäyttöön.

Syöttövesipumput sijaitsevat turbiinilaitoksessa, eikä niillä ole ydinturvallisuusmerkitystä. Niiden rooli sähkön tuotannossa on kuitenkin keskeinen.

- Pumppujen tarkastukset pyritään viemään mahdollisimman nopeasti läpi. Tämän jälkeen koekäyttö jatkuu pääosin täydellä teholla. Maaliviiva häämöttää, tiedotti TVO.

Suunnitelman mukaan koekäyttö jatkuisi helmikuun 6. päivänä eli vajaan neljän viikon päästä. Tekemättä on enää yksi merkittävä testi.

TVO:n suunnitelman mukaan OL3 käy enimmäkseen täydellä teholla helmikuun alkupäivistä lähtien.

Laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortiolta saadun tiedon mukaan säännöllinen sähköntuotanto alkaisi maaliskuun 9. päivänä. Kuten oheinen kaavio kertoo, tuottaa OL3 merkittävän määrän sähköä jo helmikuun koeajon aikana.

OL3 on siis pois pelistä loppukuun ajan. Toistaiseksi sähköä on Suomeen riittänyt ja hintakin pysynyt alhaisena.

Tänään keskiviikkona pörssisähkö maksaa päivällä reilut 8 senttiä kilowatilta.

Suomen sähköjärjestelmän tila keskiviikkoaamuna. Nettotuonti Suomeen oli noin 1300 megawattia. OL3:n maksimiteho on 1600 megawattia.

Keskeinen selittäjä suotuisaan kehitykseen on tuulivoimatuotannon kasvu. Viime viikolla rikottiin tuulisähkön tuotantoennätyksiä, ja lisää myllyjä on tulossa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan energiasää on tällä viikolla hyvä tai erittäin hyvä. Sää on melko tuulista ja lauhtuu suojan puolelle suuressa osassa maata.

Paikallisennuste näyttää, että Raumalla on tällä viikolla vuodenaikaan nähden lämmintä ja tuulista:

https://ls24.fi/saa

Viime viikolla kantaverkkoyhtiö Fingrid joutui keskeyttämään OL3-ohjelmaan kuuluvan vikakokeensa ennakoimattomien havaintojen vuoksi. TVO:n mukaan kokeen siirtyminen ei vaikuta koekäytön aikatauluun.