OL3:n pumppuosia takavalotakuulla – yritys mollaa vaikeuksissa olevaa ydinvoimahanketta verkkokaupassaan

Kuvakaappaus verkkokaupasta, jossa on tilattavissa Olkiluoto 3:een sopivaksi väitetty syöttöpumpun varaosa.

Espoolaisyritys käyttää verkkokauppaansa mollatakseen tai vähintäänkin vitsaillakseen vaikeuksissa olevan Olkiluoto 3 -ydinvoimayksikön kustannuksella.

Yrityksen verkkokaupasta voi "tilata" ydinvoimalan syöttöpumppuihin sopivaksi väitetyn siipipyörän, jonka hinta on 100 000 euroa. OL3:n koekäyttö on parhaillaan keskeytyksissä laitoksen syöttöpumppujen juoksupyörissä havaittujen vaurioiden takia.

Osan väitetään sopivan myös Olkiluoto 1 ja 2-.voimaloihin sekä kesällä kaatuneen Fennovoiman valmistelemaan Hanhikivi 1-voimalaan.

– Onko sinunkin ydinvoimalasi syöttövesipumpuissa ollut ikäviä häiriöitä ja säröilyitä viimeaikoina, juuri kun atomikattilan tulisi kiehua ja turbiinin jauhaa käämi punaisena sähköä ylikuumentuneille markkinoille, espoolaisyrityksen verkkokaupan tuotekuvauksessa kysytään.

– Valmistamme laajan valikoiman erilaisten Ranskalaisten, saksalaisten, sekä neuvostavlmisteisten ydinvoimaloiden korvaavia tarvikeosia.

Ydinvoimaloihin sopivaksi väitetyn siipipyörän sanotaan olevan valmistettu Suomessa. Laadunvalvojaksi mainitaan "sotamarsalkka Sandels", joka viittaa mahdollisesti olutmerkkiin.

"Ei kai auta, kuin alkaa sellainen tekemään"

Kyseessä oleva yritys on muun muassa venelämmittimiä myyvä Oy Esco Ab.Yrittäjä ja toimitusjohtaja Mika Vanhalan mukaan kyseessä on Black friday -markkinointikampanja, jota on tarkoituksella ja ilmeisen onnistuneesti levitetty myös sosiaalisessa mediassa.

– Kun näin kuvat siitä siipipyörästä, ajatteilin että ei jumalauta. Ymmärrän, että eihän noita hyllyssä ole, mutta jos pistää dineroa tiskiin, Suomessa on useita valmistajia, jotka pystyy tuollaisen tekemään, Vanhala sanoo Länsi-Suomelle.

Tuotteen voi jopa siirtää ostoskoriin maksua varten. Näin on Vanhalan mukaan tehnytkin useampi kymmenen verkkokaupassa käynyt.

– Jostain syystä kaikki tilaukset on kilpistynyt maksuvaiheeseen. Joku kysyi, että saisiko OP-rahoituksella isomman luoton kuin nykyinen 7500€, komensin Sannan pakeille, kun siellä on nyt lompakko auki, eiköhän sieltä yhden siipipyörän verran löydy.

Entä jos joku todella myös maksaa tuotteen hinnan eli 100 000 euroa?

– Ei kai se auta, kun alkaa sellainen tekemään lupausten mukaisesti. Tuotteen toleranssit on jätetty sen verran väljäksi, että eiköhän se tuossa viikonloppuna naapurin kanssa syntyisi marsalkan valvoessa tiukasti tehtävää, Vanhala toteaa.

– Sille kyllä saa tekstissä kuvatun takuunkin, joka todellakin kattaa pyörän toimimisen transitin takavalojen häipymiseen saakka.

Kampanjan ideoinut ja toteuttanut yrittäjä Mika Vanhala. Kuva: Oy Esco Ab

"Palvelin takoo punaisena"

Tempauksesta on Vanhalan mukaan tullut runsaasti palautetta, jossa on pääosin kehuttu onnistunutta kampanjaa. Yrittäjä sanoo toteuttavansa erilaisia someideoita lähes päivittäin.

– Joskus onnistuu, joskus ei. Yleensä ei.

Tällä kertaa huomiota näyttää tulleen.

– Sätti on ollut ihan täysi vääräleukoja ja palvelin takoo punaisella kävijämääristä.

Muokattu klo 9.16: Lisätty yrityksen kommentit.