Booripumput käynnistyivät "odottamattomasti" OL3:ssa – Stuk: Laitos on turvallisessa tilassa

Ydinketjureaktion sammuttavat pumput käynnistyivät suunnitelmallisen alasajon yhteydessä. Mahdollista vaikutusta laitoksen käyttöönottoaikatauluun ei vielä tiedetä.

| Päivitetty

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikössä (OL3) käynnistyivät tiistaina niin sanotut booripumput.

Säteilyturvallisuuskeskus Stukin tiedotteen mukaan kyseessä oli aiheeton turvallisuustoiminnon käynnistyminen, ja laitos on turvallisessa tilassa. Tapahtuneesta ei aiheutunut myöskään säteilyvaaraa laitoksen työntekijöille tai laitoksen ulkopuolisille ihmisille eikä ympäristölle.

Teollisuuden Voima (TVO) tarkensi omassa tiedotteessaan, että mainittu tapahtuma koski booripumppuja. Yhtiön mukaan ne käynnistyivät odottamattomasti, kun laitosta ajettiin suunnitelmallisesti alas.

Vaikutus aikatauluun ei vielä tiedossa

Normaalisti ydinketjureaktiota säädellään niin sanotuilla säätösauvoilla.

Booripumput ovat osa järjestelmää, jolla reaktori voidaan sammuttaa ilman säätösauvoja silloinkin, kun niin sanottu tavanomainen reaktoripikasulku epäonnistuu. Pumput syöttävät laitoksen primääripiiriin vahvasti boorattua vettä, mikä pysäyttää ketjureaktion.

TVO:n mukaan syytä pumppujen käynnistymiseen selvitetään. Käyttöönottoaikataulun mukaan OL3 piti ajaa uudelleen ylös huomenna keskiviikkona. Voimalan kaupallisen sähköntuotannon on ollut määrä alkaa heinäkuun lopussa.

– Emme vielä tiedä onko tällä tapahtumalla vaikutusta aikatauluun. kertoo yhtiön viestintäpäällikkö Johanna Aho.

Stukin mukaan TVO teki turvallisuustoiminnon käynnistymisestä ohjeistuksen mukaiset ilmoitukset sekä Stukille että Hätäkeskuslaitokselle. Tapahtuma kirjattiin noin kello 11, mutta tiedote julkisuuteen tuli vasta kello 12.39.

Päivitetty klo 13.13: Lisätty tietoja booripumppujärjestelmästä sekä TVO:n kommentti aikataulusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut