OL3:ssa pitäisi syntyä sähköä tasan kuukauden päästä – täysi teho aprillipäivän korvilla

Reaktorin ensimmäinen käyntivuorokausi sujui hyvin. Turbiinilaitoksen pitäisi pyörähtää täyteen toimintaan 22. tammikuuta.

| Päivitetty

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikössä on tapahtunut ydinketjureaktioita torstaina kahden vuorokauden ajan. Vielä toistaiseksi laitos on kuitenkin sähkön suhteen reilusti miinuksella. Arkistokuva.

Jos ennuste pitää, niin Olkiluoto 3 (OL3) alkaa tuottaa sähköä tasan kuukauden kuluttua. Ydinreaktori "käynnistettiin" eli ajettiin niin sanottuun kriittiseen tilaan tiistaina. Sähköntuotanto alkaa kuitenkin vasta, kun reaktorin teho on 25 prosenttia.

Teollisuuden Voiman (TVO) arvion mukaan se tapahtuu 22. päivänä tammikuuta.

Toistaiseksi laitos on miinuksella

Säteilyturvakeskus (Stuk) myönsi TVO:lle kolmosyksikköä koskevan kriittisyysluvan viime viikolla. Ydinketjureaktiot alkoivat tiistain vastaisena yönä hieman ennen puoli neljää.

Yksikön ensimmäinen vuorokausi sujui odotusten mukaisesti.

– Hienosti on mennyt. Tunnelma on iloinen, innostunut ja ylpeä, kuvailee tuotantojohtaja Marjo Mustonen.

Vaikka ydinreaktiot ovat käynnissä, ei sähköä vielä synny. Sen sijaan OL3 kuluttaa ainakin tuotantoa kuvaavan graafin mukaan useita kymmeniä megawatteja muissa laitoksissa tuotettua sähköä.

"Olemme korostaneet valvomorauhaa"

Reaktorin lisäksi tällä viikolla "käynnistyivät" monet pitkään hiotut toiminnot myös henkilöstön kohdalla. Mustosen mukaan laitoksella ovat jo toiminnassa normaalit ydinvoimalaitoksen toiminnat ympäri vuodokauden.

Yksi merkittävimpiä kokonaisuuksia on laitosyksikön valvomo ja sen henkilökunta.

– Olemme korostaneet erityisesti valvomorauhaa eli sitä, että operaattorit saavat keskittyä omaan työhönsä täysipainoisesti, Mustonen sanoo.

Puoli vuotta koekäyttöä

Edessä on puolen vuoden mittainen koekäyttö, jonka aikana tehdään erilaisia mittauksia ja kokeita. Myös turvallisuusjärjestelmiä testataan eri vaiheissa.

Tämänhetkinen lupa mahdollistaa käytön vain alle viiden prosentin teholla. Ennen sähköntuotannon aloittamista TVO tarvitsee Stukilta tehonnostoluvan.

– Pientehokokeet etenevät nyt suunnitellusti, mutta luvan ajankohtaa ei pystytä vielä arvioimaan.

Tammikuussa 400 megawattia

Tulevasta tuotannosta on tehty tarkka ennuste, joka kuitenkin elää koekäytön tilanteiden ja etenemisen mukaan.

Keskiviikkona päivitetyn ennusteen mukaan sähköntuotanto alkaisi siis 22.1., jolloin OL3 liitetään ja tahdistetaan valtakunnan sähköverkkoon.

Tässä vaiheessa sähköä on määrä syntyö 300 megawatin teholla.

Muutamaa päivää myöhemmin teho kasvaa ennusteen mukaan 400 megawattiin. Tämä on neljäsosa laitoksen täydestä 1 600 megawatista.

Täysi teho aprillipäivän tienoilla

Helmikuun puolivälissä teho olisi 900 ja maaliskuun alkupuolella jo lähes 1 300 megawattia.

OL3:sta saadaan ensimmäisen kerran täydet 1 600 megawattia sähköä ennusteen mukaan maalis-huhtikuun vaihteessa.

Tehon kasvattaminen ei kuitenkaan tapahdu tasaisesti. Koekäytön aikana sähköteho pudotetaan nollaan eri syistä hyvin moneen kertaan.

Stuk valvoo pientehokokeita, ja TVO tarvitsee Stukilta erilliset luvat tehon nostamiseen yli viiden sekä 30 ja 60 prosentin.

Turbiililaitoksen pitäisi olla kunnossa

Sähkö syntyy voimalassa, kun ydinreaktorin lämmittämä höyry pyörittää turbiinia. Juuri turbiinilaitos oli syynä viimeisimpään, loppukesällä ilmoitettuun viivästykseen.

Nyt kaiken pitäisi olla kunnossa.

– Laitoksen järjestelmät on kokonaisuudessaan testattu, myös turbiinilaitoksen toiminnan osalta. Kokonaisuudessaan turbiinilaitos otetaan käyttöön, kun sähköntuotanto alkaa, Mustonen kertoo.

Jos koekäyttö sujuu hyvin, niin varsinainen sähköntuontanto alkaa nykyarvion perusteella kesäkuussa. Tuolloin laitosta on rakennettu 16,5 vuotta. Sähköä laitoksen pitäisi tuottaa ainakin 60 vuotta.

Muokattu 23.12. klo 8.50: Korjattu oikea rakentamisaika.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut