OL4 kummitteli Rauman valtuustossa – "Meillä ei ollut mitään mahdollisuutta lähteä sellaiseen projektiin"

TVO:n toimitusjohtajan mukaan luvan annettiin aikoinaan raueta taloudellisista syistä.

Eurajoen Olkiluodossa sijaitsee kolme TVO:n ydinvoimalaitosta. Rauman kaupunginvaltuusto halusi keskustella neljännestä laitoksesta, jota koskeva eduskunnan periaatepäätös raukesi vuonna 2015.

Olkiluodon neljäs ydinvoimalaitos pilkahteli puheissa, kun Rauman kaupunginvaltuusto sai ajankohtaiskatsauksen Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhualta. Tanhua kertoi, että Olkiluodon kolmosreaktori käy parhaillaan täydellä teholla.

– Joka aamu katson kännykästä, että tuleehan sitä sähköä sieltä. Kyllä se nyt hyvältä näyttää.

Sen sijaan Olkiluodon ykkös- ja kakkosreaktoreiden tuotantoa on jouduttu tällä hetkellä rajoittamaan kannattamattomana, kun pörssisähkön hinta on sukeltanut.

Tulevaisuudessa TVO pohtii kuitenkin strategisia investointeja, jotka liittyisivät kapasiteetin lisäyksiin ja uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin.

Tämä voi tarkoittaa Tanhuan mukaan nykyisten laitosten eliniän jatkamista tai tehonkorotuksia. TVO on myös mukana pienten ydinvoimalaitosten eli SMR-laitosten kehittämisessä.

– Tehdäänkö investointipäätöksiä, se on toinen juttu.

Pienet laitokset kiinnostivat

Puheet pienydinvoimaloista kirvoitti valtuustossa kysymyksen Reijo Kalliolta (sd.).

– Ymmärsinkö oikein, ettei TVO:n omistajat ole enää kiinnostuneet lisäämään suuria ydinvoimaloita vaan keskittyisitte lähinnä näihin pienydinvoimaloihin? Uskon, että periaatepäätöksen saaminen eduskunnasta olisi läpihuutojuttu tässä mielipideilmastossa, Kallio lausui.

Tanhua vastasi, että Euroopassa on tehty monia päätöksiä uusien ydinvoimaloiden rakentamisesta ja ne ovat toistaiseksi olleet isoja laitoksia.

– Toistaiseksi tehdään isoja, vielä ei missään ole rakennettu tällaista SMR-laitosta. Tehdäänkö Suomessa isoja vai pieniä laitoksia jatkossa, ei se ole niin oleellista. Molemmat ovat edelleen tässä mukana.

– Tällä hetkellä realistisempaa on, että jos nyt joku tekisi päätöksen, niin tekisi varmaan isosta laitoksesta, Tanhua vastasi.

Vettä riittäisi kyllä

Seppo Sattilainen (sd.) muistutti, että OL4:lle oli lupa, joka vanhentui. Hän halusi tietää, onko tilanne muuttunut sen jälkeen, kun Fennovoiman ydinvoimahanke kaatui.

– Olkiluoto 4:n lupa annettiin hapantua sen takia, että meillä ei ollut mitään mahdollisuutta yhtiönä lähteä sellaiseen projektiin, kun Olkiluoto 3 oli niin kesken silloin. Haettiin lupaa ja ajatus oli, että saadaan kolmonen valmiiksi suunnilleen aikataulussa ja päästään siitä jatkamaan, Tanhua kertoi.

– Fennovoimasta ei voi muuta sanoa kuin että olisihan sille sähkölle tarvetta. Harmi yhteiskunnan kannalta että se sähkö jäi tulematta.

Pasi Mäenranta (ps.) puolestaan halusi tietää, oliko Olkiluoto 4:n peruuntumisen taustalla se, ettei Olkiluodon edustalla riitä merivettä jäähdyttämään toista Olkiluoto 3:n kokoista laitosta.

– Siitä ei ole ongelmaa. Olkiluoto on oikein hyvä paikka ja täällä pohjoisessa on oikein hyvä tehdä sähköä. Merivesi on kylmää pitkän aikaa vuodesta ja silloin laitoksen hyötysuhteet ovat parempia. Kyllä tuossa meressä vettä riittää. Kyllä se oli ihan taloudelliset syyt, ettei nelosta silloin tehty, Tanhua vakuutti.

Kaupunginjohtaja Esko Poikela kiitteli, että Olkiluodon ansiosta Raumaan on kohdistunut viimeisen vuoden aikana poikkeuksellinen mediamielenkiinto. Esimerkiksi viime viikolla sveitsiläinen kuvausryhmä vieraili Raumalla.

– Raumasta välitettiin varmasti erittäin myönteistä kuvaa tuonne Keski-Eurooppaan. Tämä on totta kai tervetullutta Raumalle.

Kaksi vaihdosta kaupunginhallituksen pöydässä, Lampi ja Viitanen pois

Vaalikauden puolivälin krouvi tuo joitakin muutoksia Rauman päättäviin elimiin. Kaupunginhallituksen pöydässä vaihtuu kaksi jäsentä seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi.

Kaupunginhallituksesta jää pois Iida Lampi (kok.) ja hänen tilalleen kokoonpanoon nousee Sari Pettersson (kok.). Lampi siirtyy tekniseen valiokuntaan jäseneksi Petterssonin paikalle.

Kaupunginhallituksesta pois jää myös Sirpa Viitanen (sd.), jonka tilalle tulee Heidi Hiljanen (sd.). Viitanen siirtyy puolestaan sivistysvaliokunnan jäseneksi Hiljasen tilalle.

Uusina sivistysvaliokuntaan valittiin myös Mirja Ylijoki (sd.) Kirsi Aallon tilalle sekä Lasse Sulo (kesk.) Satu Pietilän tilalle. Mila Kotilainen (kok.) ottaa Otto Honkaheimon (kok.) paikan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut