"Olen tyytyväinen, kun maauimalalle löytyi jatkaja" - maauimalan kunnostuksen puuhamieheltä hanke vei hermot, terveyden ja rahaa

Räsäsen itsensä oli mahdotonta viedä monen vuoden projekti maaliin. Maauimala saatiin viimeistä silausta vaille valmiiksi, muttei vielä avattua viime kesäksi. "Uuvuin ja jouduin paniikkihäiriöön, josta vieläkin kovasti kärsin", Räsänen paljastaa.

Riku Räsänen katsoo mietteissään Poroholmasta käsin Rauman maauimalaa, joka siintää Otanlahden vastarannalla.Lähemmäksi hän ei ole pystynyt menemään sen jälkeen, kun joutui luopumaan uimalan kunnostushankkeesta.

Miehen mielessä on arvatenkin monenlaisia ajatuksia nyt, kun kalliiksi ja raskaaksi osoittautuneelle hankkeelle löytyi jatkaja.Rauman kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina Suvitien Merijakamon kanssa tehdyn sopimuksen kunnostetun maauimalan pyörittämisestä ainakin tulevan suven ajan.

– Missään nimessä en ole katkera. Olen edelleen onnellinen siitä, että lahjoitin rahaa ja työtä kaupunkilaisten iloksi. Oikein hyvä, jos maauimala saadaan auki. Tarkoitus oli tosin tehdä vesipuisto, ei perinteistä maauimalaa, jollaisena se nyt jatkaa. Toki parempi sekin kuin ei mitään, Räsänen sanoo.

”Bisnes ei ollut koskaan mielessä”

Hän toistaa usein aiemmin sanomansa: bisnes ei ollut missään vaiheessa mielessä. Voiton tekemistä hän piti mahdottomana tutustuttuaan muiden kaupunkien maauimaloiden talouteen.

Miksi siis lähteä edes yrittämään?

– Tarkoitus oli vain saada mukava kesänviettopaikka lasten ja perheiden käyttöön. Uhrauduin tekemään, kun olin siinä käsityksessä, ettei kukaan muu ole valmis remonttiin ryhtymään.

Räsäsen itsensä oli mahdotonta viedä monen vuoden projekti maaliin. Maauimala saatiin viimeistä silausta vaille valmiiksi, muttei vielä avattua viime kesäksi.

– Uuvuin ja jouduin paniikkihäiriöön, josta vieläkin kovasti kärsin, Räsänen paljastaa.

”Makasin sohvalla koko kesän”

Se häntä harmittaa, että jotkut väittävät yrittäjän saaneen kaupungilta vastikkeetonta rahaa. Rauma pisti kunnostukseen miljoona euroa.

– Kaupungin kanssa laadittu alkuperäinen budjetti kunnostukselle oli 1,4 miljoonaa euroa. Makis Oy:n omaksi osuudeksi sovittiin 200 000 euroa. Paikallisten muiden tukijoiden varaan oli laskettu myös 200 000 euroa. Niitä tukijoita ei vaan löytynyt. Neljä firmaa halusi lahjoittaa 750 euroa ja pyyhkeitä ostettiin 50. Tällä summalla ei saatu edes niitä tukipyyhkeitä maksettua, Räsänen kertoo.

Kustannuksia lisäsi matkan varrella katsomoalueiden rakentaminen uudelleen.

Makis Oy:n osuuden, 200 000 euroa, Räsänen laittoi itse likoon.

– Se oli puhtaasti lahjoitukseksi ajateltu. En ikinä kuvitellutkaan saavani rahaa takaisin, vaan kyse oli puhtaasti hyväntekeväisyydestä. Samoin työpanokseni oli ilmainen. Kun apuja ei tullut, hain pankista vielä lisää rahaa. Sitten rahat loppuivat kesken ja uuvuin. Makasin sohvalla koko viime kesän.

Kansanliikettä ei noussut

Räsänen painottaa, että talousluvut ovat kaiken aikaa olleet kaupungin tiedossa ja löytyvät Makis Oy:n tilinpäätöksestä, joka on julkinen asiakirja.

– Kuvittelin, että Raumalla herää kansanliike Makiksen puolesta, että äidit, isät, mummut, vaarit ja alan harrastajat lähtevät yhdessä pelastamaan lastensa kesänviettopaikkaa. Valitettavasti olin väärässä. Talkooväkeä tai taloudellisia tukijoita ei näkynyt.

– Hyvää tarkoitin, mutta pahat kellot pilasivat koko jutun. Petyin siihen, ettei kaupunki pyynnöistäni huolimatta suostunut omassa viestinnässään oikaisemaan ihmisten vääriä käsityksiä Makiksen taloudesta. Tunsin jääväni täysin yksin. Meni hermot, terveys ja rahaa. Oli pakko viheltää peli osaltani poikki, Räsänen huokaa.

Iso-Hannu kiinni, Poroholma avataan, kaupunkijuna ei kulje

Riku Räsäsen “valtakunnassa” Raumalla eletään hiljaiseloa.

Elokuvateatteri Iso-Hannu pysyy tällä tietoa kiinni ainakin elokuun alkuun.

– Ikävä tilanne, kun melkein kaikki ensi-iltaelokuvat vedettiin pois. Eihän kukaan meidän salia tule katsomaan, Räsänen letkauttaa.

Poroholman leirintäalue avataan näillä näkymin kesäkuun alussa.

– Supistettuna mennään. Vaikea valmistella kesää, kun ei tiedä tarpeeksi. Esimerkiksi kukkia ei ole aiempien vuosien tapaan tilattu. Alue saadaan kuitenkin sellaiseen kuntoon, että karavaanareita voidaan ottaa vastaan.

Räsänen uskoo, että Poroholman terassiravintola Ruormies voidaan avata samaan aikaan.

– Ravintolalaiva Captain Jack ja karaokelaiva Gerda ovat Sami Haapasella. Hänen on tarkoitus avata laivat viranomaismääräysten puitteissa. Myös kuunari Kathrinan pitäisi saapua tuttuun tapaan kesällä Poroholmaan, mutta sen purjehduksista ei vielä ole tietoa.

– Mitään yleisöryntäystä en kesästä odota, varsinkaan kun Raumalla tai Porissa ei järjestetä suuria tapahtumia. Nyt toisaalta punnitaan, minkä verran Rauma kiinnostaa ilman tapahtumia.

Kaupunkijuna Kake ei kulje tulevana suvena.

– Siinä istuttaisiin niin lähekkäin, että on parempi, kun Kake puksuttaa vasta vuoden päästä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut