Älä tee tätä virhettä lumihommissa

Isännöintiliiton asiantuntija alleviivaa, mihin lunta ei missään tapauksessa saa kolata.

| Päivitetty

Lumikaaos on jälleen täällä, lunta tulee kerralla paljon lisää ja aurauskalusto on tiukoilla. Jos taloyhtiön piha on jo ennestään täynnä lunta, mihin lisälumet voidaan turvallisesti sijoittaa?

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo alleviivaa, mitä ei ainakaan saa tehdä.

– Vaikka taloyhtiön pihalla ei olisi lumelle sopivaa paikkaa tai sopiva paikka olisi jo täynnä, niin missään tapauksessa lunta ei saa kolata kaupungin maille, naapurin puolelle eikä tielle, Rintamo painottaa liiton tiedotteessa.

Lumiongelma syntyy nimenomaan kaupungissa, missä taloyhtiöiden pihat ovat pieniä ja ahtaita, pihalla on osakkaiden autopaikkoja tai tontin malli on haasteellinen.

– Tällaisessa tapauksessa taloyhtiön tulee kuljettaa lumi pois, vaikka siitä tulee taloyhtiölle lisäkuluja, sanoo Rintamo.

Usein taloyhtiö yrittää viimeiseen asti löytää muun ratkaisun kuin lumen poisviemisen juuri lisäkulujen takia. Tällöin tulee varmistaa turvallisuus ja ottaa se huomioon sopivaa paikkaa taloyhtiön pihalta etsittäessä. Esimerkiksi liian korkea tai väärään paikkaan kasattu lumikasa saattaa aiheuttaa vaaraa.

Monet kaupungit ovat myös muistutelleet taloyhtiöitä siitä, että taloyhtiön tontin edusta kuuluu myös taloyhtiön kunnossapitovastuulle.

Usein käy niin, että taloyhtiön tontin ja kaupungin puolella olevan tien väliin syntyy lumikynnys, joka taloyhtiön pitäisi kohtuullisesta ajassa myös kolata puhtaaksi, jotta kulkuväylä pysyy auki.

– Taloyhtiöitä saattaa turhauttaa, jos oma huoltoyhtiö on juuri käynyt kolaamassa taloyhtiön pihan ja aurausauto sen jälkeen kolaa kaupungin puolella olevan tien, jolloin tällainen lumikynnys syntyy tontin reunaan. Vaikka se tuokin lisätyötä ja saattaa olla ärsyttävää, on taloyhtiö kuitenkin tässä tapauksessa kunnossapitovastuussa, muistuttaa Rintamo.

– Lumen auraus pihalta ei ole ainoa haaste näillä keleillä, vaan taloyhtiön tulee huomioida myös pihan turvallisuus liukkauden ja katolla olevien lumimassojen osalta.

Lumi pöllyää maan keskiosien teillä niin, että ajokeli on erittäin huono – alkuviikosta voivat pakkaset taas kiristyä etelässä

Lumisateet, pöllyävä lumi ja kuuraiset tiet pitävät ajokelin erittäin huonona maan keskiosissa, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Erittäin huonon ajokelin varoitus on voimassa lauantai-illasta maanantain vastaiseen yöhön asti Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Satakunnassa, Keski-Suomessa sekä Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.

Lappia lukuun ottamatta muissa maakunnissa ajokeli on vastaavana aikana huono.

Päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo, että Suomen yllä olevan matalapaineen aiheuttamat lumisateet painottuvat maan keskiosiin, jossa voi lauantai-illan ja sunnuntain aikana sadella kymmenen senttiä lunta.

Lumisateet ovat hänen mukaansa mahdollisia myös maan etelä- ja länsiosissa. Kaikkein vähiten lunta sataa hänen ennusteensa mukaan kaakonkulmassa.

Päivälämpötilat ovat sunnuntaina etelä- ja keskiosissa enimmäkseen 5–12 astetta pakkasta, kun taas pohjoisosissa pakkanen voi kiristyä 30 asteeseen.

Päivystävän meteorologin Vallan mukaan matalapaine väistyy maan etelä- ja keskiosista alkuviikkoon mennessä kohti pohjoista, jossa pakkanen alkaa sen vuoksi lauhtua. Samalla Baltian yllä kulkee hänen mukaansa toinen matalapainealue, joka jättää pohjoispuolelleen korkeapaineen vyöhykkeen.

Korkeapaine voi tulla Etelä-Suomen ylle, ja tämä toteutuessaan tekisi säästä poutaista. Samalla se kiristäisi pakkasia etelässä niin, että mittari voi laskea kahdenkymmenen asteen alapuolelle.

Lisäksi maan päälle kertynyt lumikerros eristää hänen mukaansa maan säteilemää lämpöä.

– On niin kylmä ilmamassa nyt tässä Suomen päällä. Lähestytään jopa arktista ilmamassaa, sanoo Valta.Valta arvioi, että ensi viikosta tulee keskimääräistä kylmempi.

Markku Uhari, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut