Oliko Rokin norppa Rauma-kuutti? Sisäsaaristossa viihtyi sydänkesällä luottavaisen oloinen itämerennorppa

Sisäsaaristossa on kesällä oleillut luottavaisen oloinen norppa. Hyljetutkijan mukaan se voi kertoa hyvästä kalatilanteesta. Mutta oliko kyseessä pari vuotta sitten Kanalista löytynyt ja myöhemmin mereen palautettu Rauma-kuutti?

| Päivitetty

Rauman sisäsaaristossa on kesällä viihtynyt ainakin yksi norppa. Hylje havaittiin ainakin Rokinnokan laiturien edustalla heinäkuun alkupuolella.

 Pari, kolme päivää se vietti aikaansa karikossa ja sen koomin ei ole näkynyt, muistelee havainnosta Länsi-Suomelle kertonut Esko Lindroos.

Itämerennorppa on eri laji kuin tavanomaisempi "saaristohylje" eli hallinakin tunnettu harmaahylje. Norppia ei Rauman saaristossa usein näy, ja nyt oli kyseessä lisäksi varsin luottavaisen oloinen tapaus.

– On mielenkiintoista, että näin kesyn oloinen yksilö on tuolla tavoin veneväylän varrella, sanoo Ruotsin Naturhistoriska Riksmuseetin hyljetutkija Markus Ahola.

– Norpat kyllä liikkuvat myös sisäsaaristossa, mutta harvemmin niitä näkee noin avoimesti.

Muistatko Kanalin norpan?

Ihmisen näinkin lähelle päästävä norppa palauttaa mieliin Rauma-kuutin tapauksen parin vuoden takaa.

Huhtikuussa 2018 Kanalista löytyi huonokuntoinen norpan kuutti, jonka pelastuslaitos otti talteen ja toimitti Korkeasaaren villieläisairaalaan.

Norpat kalastavat lisääntymiskauden ulkopuolella myös Selkämerellä, mutta varmistettua tietoa lisääntymisestä täällä ei ole. Siksi kuutin löytyminen Raumalta oli superharvinaista.

Villieläinsairaalalla on tapana nimetä hoitoon tulevat hylkeet löytöpaikan mukaan. Niinpä tämä yksilö sai nimekseen Rauma.

Kuvioista voi tunnistaa yksilön

Länsi-Suomi oli Markus Aholan mukana palauttamassa voimistunutta ja kasvanutta norppaa takaisin Rauman saaristoon toukokuussa 2018.

Olisiko ihmisen hoteissa ollut Rauma-norppa voinut jäädä liian luottavaiseksi, vaikka Korkeasaari tekee kaikkensa leimautumisen välttämiseksi? Tai olisiko hylje muuten viehättynyt nimikaupunkinsa sisäsaaristosta?

Seikkaa voi selvittää norpan turkista: koska kuviointi on yksilöllinen, voidaan yksilöt myös erottaa toisistaan - ainakin periaatteessa. Nyt kyseessä on kuitenkin juuri kuuttikarvansa vaihtaneen hylkeen vertaaminen aikuiseen yksilöön.

Rokissa ei köllötellyt Rauma

Markus Ahola vertaa Rauma-kuutin kuvia Rokinnokan tapaukseen. Hän sanoo, että kuviot eivät näytä täsmäävän.

Varmuuden vuoksi tutkija pyytää lisätukea Suomen kokeneimmalta saimaannorppien tunnistajalta, Itä-Suomen yliopiston tutkija Meeri Koivuniemelta. Saimaannorppa on itämerennorpan tavoin norpan alalaji.

Myös Koivuniemi on sitä mieltä, että kyseessä on eri yksilö. Rokinnokassa ei siis köllötellyt aikuistunut Rauma-kuutti.Tämä tekee havainnosta ehkä vielä poikkeuksellisemman.

– Se, että norppa on sisäsaaristossa voi kertoa myös siitä, että siellä on hyvin kalaa, Ahola miettii.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut