Syvärauman tapon käsittely jatkui suljetuin ovin – oikeuden tuomio luvassa alle kahden viikon kuluttua

Tapposyytteen käsittely jatkuu mielentilatutkimuksen valmistuttua tänään perjantaina. Media tai yleisö ei kuitenkaan päässyt jatkokäsittelyä seuraamaan.

| Päivitetty

Niinsanotusta Syvärauman taposta syytetylle miehelle tehty mielentilatutkimus on valmistunut, ja syytteen käsittelyä jatketaan Satakunnan käräjäoikeuden istuntopaikassa Raumalla tänään perjantaina. LS saapui paikalle seuraamaan aamulla puoli kymmeneltä alkanutta käsittelyä, mutta yleisöä pyydettiin poistumaan salista ennen istunnon alkua.

Oikeuden puheenjohtaja kertoi, että koko käsittely tapahtuu suljetuin ovin, koska siinä käsitellään salassapidettävää tietoa. Kyseessä ovat mitä ilmeisimmin syytetylle tehdystä mielentilatutkimuksesta ilmi käyvät tiedot.

Jutussa on kyse veriteosta, jossa vuonna 1965 syntynyt raumalaismies riisti vaimonsa hengen yhteisen illan päätteeksi pariskunnan Syväraumassa sijaitsevan kodin terassilla. Tekovälineenä oli pieni monitoimityökalu, syyttäjän mukaan sen saksiosa, jolla mies löi vaimoaan kaulan alueelle kuolettavin seurauksin.

Asiaa käsiteltiin oikeuden pääkäsittelyssä syyskuun lopulla.

Syvärauman tapon oikeuskäsittely päättyi, ratkaisu kahden viikon kuluttua – uhrin tytär vetosi päivän päätteeksi syytettyyn: "Älä ikinä enää satuta yhtään ihmistä"

Oikeus ei uskonut miehen selityksiin

Miehen oman version mukaan taustalla oli pitkään jatkunut stressitila ja jopa itsemurha-ajatuksia, joita aiheutti osaltaan pariskunnan avioliiton heikentynyt tila. Lopullisesti tilanne kärjistyi naisen sanottua kyseisenä aamuyönä ottavansa avioeron.

Oikeudessa hän väitti, että kyse olisi ollut jonkinlaisesta impulsiivisesta vahingosta, "huitaisusta" avainnipulla, jossa avattu monitoimityökalu oli kiinni. Oikeus otti kuitenkin jo välituomiossaan kantaa tähän todeten, että selitys vahinkohuitaisusta ei ole uskottava, vaan mies tarkoituksellisesti löi teräaseella vaimoaan kolmesti kaulaan.

Tuolloisessa istunnossa mies pyysi määräämistä mielentilatutkimukseen itse, ja oikeus hänet sinne määräsi.

Oikeus ei uskonut vaimonsa tappamisesta Syväraumassa syytetyn selityksiä – mies määrättiin odotetusti mielentilatutkimukseen

Kyseinen mielentilatutkimus on siis nyt valmistunut.

Tuomio annetaan 16. helmikuuta

Koska oikeutta käydään suljetuin ovin, on mahdotonta tietää, mitä istunnossa nousee vielä esiin. Teoriassa on mahdollista, että saliin tuodaan vielä kokonaan uutta todistelua, mutta se ei ole kovin tavallista.

Tuomion sisältöön vaikuttaa huomattavasti mielentilatutkimuksen lopputulos. Jos miehen katsotaan olleen tekohetkellä täydessä ymmärryksessä eli syyntakeinen, hänet voidaan määrätä vankeuteen. Syyttäjä vaatii miehelle yhdeksän ja puolen vuoden vankeusrangaistusta.

Jos taas miehen katsotaan olleen tekohetkellä ymmärrystä vailla eli syyntakeeton, hänet voidaan jättää tuomitsematta vankeuteen ja määrätä sen sijaan tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon. Kahden vaihtoehdon väliin jää vielä täyttä ymmärrystä vailla oleminen eli alentuneesti syyntakeinen mielentila tekohetkellä. Se voisi tarkoittaa lyhyempää tuomiota.

Pyytäessään yleisöä poistumaan salista oikeuden puheenjohtaja kertoi, että jutusta on luvassa kansliatuomio 16. helmikuuta. Länsi-Suomi uutisoi tuomiosta, kun se on julkistettu.

Otsikkoa muokattu ja juttua päivitetty kauttaaltaan 9.48 oikeuskäsittelyn alkamisen jälkeen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut