Öljyä grilli kuntoon juhannukseksi – 5 vinkkiä onnistuneeseen grillaukseen

Opettelemalla muutaman nyrkkisäännön grillauksen perusteista voi grillissä valmistaa koko juhannusaterian alkuruoasta pääruokaan. Grillauksessa tärkeää ovat huolelliset valmistelut ja grillin öljyäminen. Rypsiöljyn kanssa voi kätevästi öljytä niin grillin kuin ruoatkin.

Grillin huoltaminen ja oikeaoppinen käyttö ovat iso osa onnistunutta grillausta. Hiiligrillillä grillatessa kannattaa satsata laadukkaisiin hiiliin.

– Hyvät hiilet ja briketit ovat onnistuneen grillauksen peruspilari. Käpyjä grillissä ei kannata käyttää koskaan, kertoo Reetta Kaurila Bunge Finland Oy:stä.

– Hiiliä ei kannata kaataa suoraan pussista grilliin, vaan nostella ne käsin. Muutoin pienet palaset tukkivat ilmanoton. Grillin lämpö taas kannattaa testata paperipalalla. Jos paperi syttyy palamaan sekunneissa, grilli on tarpeeksi kuuma.

Yksi grillauksen kultaisista säännöistä on grillin ja ruokien huolellinen öljyäminen. Operaation voi suorittaa kätevästi lähes jokaisen kodista löytyvällä tuotteella, rypsiöljyllä.

Myös muut juhannuksen grillausvalmistelut kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin: esimerkiksi lihat on hyvä ottaa jääkaapista lämpenemään jo ennen grillauksen aloittamista. Marinadit voi valmistaa jo edellisenä päivänä ja marinoida grilliherkkuja yön yli jääkaapissa.

– Grillin ritilä ja grillattavat ruoat kannattaa öljytä ennen grillausta, jottei ruoka tartu grilliin kiinni. Molemmat voi näppärästi hoitaa rypsiöljyn kanssa. Mitä vähemmän ruoassa itsessään on rasvaa, sitä enemmän se tarvitsee öljyä. Esimerkiksi rasvaiset kalat ja lihat tarvitsevat vähemmän öljyä, kana, kasvikset ja possu taas enemmän, sanoo Kaurila.

– Makuöljyjen avulla ruokien öljyäminen ja maustaminen menevät kätevästi samassa. Eri ruokiin voi kokeilla esimerkiksi rosmariinin, valkosipulin tai sitruunan makuista rypsiöljyä. Öljyt sopivat erinomaisesti myös marinadeihin.

Vinkkejä onnistuneeseen grillaukseen

  1. Öljyä grilli ja ruoka huolellisesti rypsiöljyn kanssa.
  2. Nopeasti kypsyvät ruoat kuten makkarat, ohuet pihvit, kanat ja pehmeät kasvikset kannattaa paistaa suoralla lämmöllä ilman kantta. Tällöin niiden pinta pysyy rapeana.
  3. Lihapalojen kanssa on hyvä olla tarkkana, ettei niitä kuivata turhaan ylikypsentämällä. Jauheliha, possu ja kana kannattaa kypsentää kokonaan kypsiksi, noin 75 asteeseen. Kokolihapihville riittää 70 astetta ja lohelle 55 astetta. Kypsyys kannattaa varmistaa lämpömittarilla.
  4. Lihan voi paistamisen jälkeen kääriä folioon vetäytymään, mutta folio kannattaa jättää hieman raolleen, jotta höyry pääsee karkuun eikä pilaa rapeaa paistopintaa.
  5. Grilli ja ritilä on kätevä puhdistaa ja öljytä lihan vetäytymisen aikana, sillä grillin puhdistus on helpointa lämpimänä. Puhdas grilli on myös turvallinen, sillä puhdistamattomassa grillissä marinadi saattaa syttyä palamaan.