Öljyntorjuntaharjoituksessa taisteltiin hiekkalapioin ja tiskiharjoin

Rauman Nurmeksessa on käynnissä parhaillaan suuren luokan öljyntorjuntaharjoitus Pihlus 2014. Kuvitteellisessa harjoitustilanteessa Nurmeksen rannikolle on valinut 50 tonnia raskasta polttoöljyä, jota WWF Suomen vapaaehtoiset puhdistavat rannalta.

WWF Suomen 29 vapaaehtoista puhdistivat Nurmeksen Lemmenpuhdin rantaa ihan oikeasti, mutta vain rakkolevän hartusta. WWF Suomen kenttäkoordinaattori Jari Luukkosen mukaan rannalla ollut rakkolevän muodostaman hartu on hyvä korvike öljylle. Rantaa puhdistettiin muun muassa koneellisella puhdistulaitteella, mutta myös hiekkalapioilla ja tiskiharjoilla.

– Öljy on vielä hankalampi puhdistaa, sillä se liukenee veteen ja leviää.

Hän on itse toiminut todellisessa öljyntorjuntatehtävässä useaan otteeseen. Viimeksi Raahessa kesäkuun alussa, jolloin vesistöön valui viisi tonnia öljyä.

– Tämä kuvitteellinen tilanne on kymmenen kertaa isompi. Toisaalta todellisessa tilanteessa vapaaehtoisia voisi tulla enemmänkin.

Luukkosen mukaan lauantain harjoitus hieman hämää. Todellisuudessa onnettomuus sattuisi luultavasti jäiden aikaan, kylmässä ja sateisessa säässä.

– Onhan se vähän eri juttu puhdistaa rantoja, kun siinä on oikeasti öljyä, sataa räntää ja tuuli vihmoo neljätoista metriä sekunnissa.