Olkiluodon kallioperään lasketaan pian ensimmäiset kuparikapselit – uraania niissä ei tosin vielä ole

Tällaisia viisi metriä korkeita ja vajaan metrin leveitä kuparikapseleita on tarkoitus kätkeä Onkalon uumeniin, kertoo Posivan kehitysjohtaja Tiina Jalonen. Kuvat: Juha Sinisalo

Päällä on puolisen kilometriä suomalaista peruskalliota. Mutkittelevalla automatkalla alaspäin korvat ovat menneet lukkoon, on kuin olisi ajanut alas maailman pisintä parkkihallin ramppia. Ilmassa on kostea, maakellarimainen tuoksu.

Ollaan Olkiluodon Onkalossa, jossa ydinjätehuoltoyhtiö Posiva on tekemässä kansainvälistä historiaa. Maan uumeniin rakennettava käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitos tulee käynnistyessään mitä luultavimmin olemaan lajinsa ensimmäinen.

Maanalaisen tunneliverkoston alkutahdit räjäytettiin vuonna 2004, ja nyt käynnissä on täyden mittakaavan loppusijoituskoe, FISST. Se on merkittävä askel kohti ydinjätteen loppusijoitusongelman ratkaisemista.

FISST:ssä mallinnetaan oikeaa loppusijoitustilannetta: kahdeksan metriä syvään loppusijoitusreikään sijoitetaan viisi metriä pitkä, yli 20 tonnia painava kuparikapseli. Se ympäröidään bentoniittisavella, jolla tukitaan myös koko tunneli, jossa kapselireikä sijaitsee.

Suurin ero on tietysti se, että testikapselin sisällä ei ole ydinjätettä. Muuten oikeaa tilannetta pyritään simuloimaan mahdollisimman tarkasti.

– Kapselit lämmitetään sen lämpöisiksi, mitä ne oikeastikin olisivat, eli vähän alle sata-asteisiksi, kertoo Posivan kehitysjohtaja Tiina Jalonen.

Tutkimus- ja kehityskoordinaattori Johanna Hansen (oik.) ja FISST:in varaprojektipäällikkö Sanna Mustonen esittelevät loppusijoitusreikää. KUVAT: Juha Sinisalo Yksi kuparikapseli on esillä maan päällä sijaitsevassa testihallissa. Muutoksia mittaa jopa 500 anturia, joiden johdot kulkevat testitunnelin viereiseen tunneliin, kertoo Sanna Mustonen. Johanna Hansen havainnollisti kohtaa, josta testitunneli suljetaan betonisella

Juttua muokattu klo 21.15: Korjattu kuvatekstejä.

LUE LISÄÄ KELLO 23.00 ILMESTYVÄSTÄ NÄKÖISLEHDESTÄ

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.