Olkiluodon kevätsavottaan satakunta ulkomaalaista erikoisosaajaa - maahantulon koronarajoitukset eivät koske ydinvoimaloiden vuosihuoltoja

Viime vuonna vuosihuoltoihin osallistui Teollisuuden Voiman oman väen lisäksi enimmillään 850 ihmistä. Tänä vuonna urakoitsijoiden työntekijöitä tulee Eurajoelle melkein yhtä paljon.


Olkiluodon ydinvoimaloiden vuosihuollot tuovat perinteisesti Rauman seudulle suuren joukon komennustyöläisiä. Joka kevät Eurajoelle saapuu vuosihuollon erikoisosaajia myös ulkomailta, monet heistä vuosi toisensa jälkeen.

Vuosihuollossa työskentelee aina muun muassa ruotsalaisia. Teollisuuden Voiman kaksi käyvää ydinvoimalaa ovat ruotsalaisen ABB:n laitoksia, ja ABB:n seuraaja Westinghouse Sweden toimittaa uraanipolttoainetta Olkiluotoon.

Vuosihuollot on porrastettu niin, että tällaiset spesiaaliammattilaiset voivat kiertää monen maan ydinvoimaloissa.

Koronavuosi ei tähän poikkeusta tee.

Koronapandemian aikaiset maahantulokiellot eivät koske näitä kansainvälisiä osaajia. Ydinvoimaloiden polttoaineenvaihtotyöt, vuosiseisokit ja näihin liittyvät tarkastus- ja huoltotoimenpiteet mainitaan hallituksen linjauksissa välttämättöminä töinä.

TVO:n vuosihuoltoihin osallistuu tänäkin vuonna satakunta ulkomaalaista.

TVO:n mukaan ulkomailta tulleet ovat ennen vuosihuoltoa kaksi viikkoa karanteenin omaisissa olosuhteissa. Heiiltä otetaan "mahdollisimman laajasti" koronatestit maahan tullessa ja kahden viikon jälkeen. 

Myös muuta henkilöstöä testataan matalalla kynnyksellä, jos oireita esiintyy. Vuosihuoltoon töihin tulevien ruumiinlämpö mitataan.

Vuosihuoltotöihin tulee muutenkin paljon erikoisjärjestelyjä. Työ- ja ruokailuaikoja porrastetaan, siivousta lisätään ja suojaimia otetaan käyttöön. Työmatkakuljetuksia ei ole ja kimppakyytejä pyydetään välttämään.

Urakoitsijoiden työntekijät majoitetaan pääosin Olkiluodon majoituskylään, jonne toimitetaan ruokaa halukkaille. Vapaa-ajan ohjelmaa ei järjestetä.

TVO toivoo, että vuosihuoltoon osallistuvat välttäisivät tarpeetonta liikkumista esimerkiksi Rauman tai Eurajoen keskustoissa ja väkijoukoissa.

Kyse on mittavista erikoisjärjestelyistä, kun ottaa huomioon vuosihuolloissa tarvittavan ihmismäärän.

Olkiluoto 2 -ydinvoimalan vuosihuoltoon osallistuu TVO:n oman porukan lisäksi noin 500 ja Olkiluoto 1:n vastaavaan peräti 700 urakoitsijoiden työntekijää.

Tämä siitäkin huolimatta, että TVO lyhensi koronatilanteen vuoksi OL1:n vuosihuoltoa 25 vuorokaudesta 14:ään. OL1:ssä tehdään perusmuotoinen huoltoseisokki. Suuremmat suunnitellut muutostyöt siirrettiin myöhemmäksi.

OL2:n kahdeksan vuorokauden polttoaineenvaihtoseisokki tehdään suunnitellusti. Se alkaa ensi viikon sunnuntaina. Vuosihuoltojen välissä on vajaan viikon paussi. OL1:n vuosihuolto alkaa 24. toukokuuta.

Korjattu kirjoitusvirhe: OL1:n vuosihuolto lyheni 14 vuorokauteen.