Olkiluodon vuosihuolloissa paljon tuttua, jonkin verran uutta – OL2:n huolto alkaa olla valmis

Olkiluodon kakkoslaitoksella tehtiin ensi kertaa reaktoripainesäiliön painekoe. Jatkossa vastaava tehdään kahdeksan vuoden välein.

Olkiluodon ydinvoimalan kakkoslaitoksen (OL2) vuosihuolto on loppusuoralla. Torstaina reaktorihalli oli jo lähes hiljentynyt, ja turbiinitilassa tehtiin viimeisiä viilauksia.

– Perjantaina pitäisi olla jo valmista, ja näillä näkymin, jos mitään ihmeellistä ei tapahdu, laitos voidaan kytkeä sunnuntaina valtakunnan sähköverkkoon, kertoo ykkös- ja kakkoslaitoksen mekaanisesta kunnossapidosta vastaava Sauli Suoniemi TVO:lta.

Olkiluodon ykköslaitoksella (OL1) on tänä vuonna vuorossa polttoaineen vaihto. Vaihtoseisokki alkaa kesäkuun alussa, ja sen on määrä päättyä 11. kesäkuuta.

Painekoe STUKin lausunnon takia

Uutena huoltotoimenpiteenä OL2:ssa suoritettiin reaktorin painesäiliön painekoe. Säteilyturvakeskus (STUK) edellytti nyt ensimmäistä kertaa painelaitelainsäädännön mukaisen kokeen tekemistä ydinvoimalan käyttölupahakemuksen lausunnossaan.

Painekoe liittyy myös laitosten käyttöikään. Suoniemen ja TVO:n tuotantojohtaja Marjo Mustosen mukaan Olkiluodon ykkös- ja kakkoslaitoksilla alkaa olla sen verran vuosia takanaan, että painesäiliön ja primääriverkon kestävyys on hyvä testata.

– Koe meni aivan erinomaisesti. Vuodot olivat hyvin pieniä, ja viranomainen antoi kiitosta tuloksista, Suoniemi kertoo.

Suoniemen mukaan vuotokohtia oli lähinnä venttiileissä, jotka vuotavat luonnostaankin hieman. Koe tehtiin niin sanotusti "tyhjänä", eli polttoaine poistettiin reaktorista ennen kokeen suorittamista.

– Polttoaineen poistamisen jälkeen reaktori koottiin uudelleen ilman polttoainetta, ja luotiin painekoealueelle testin mukainen paine, Suoniemi kertoo.

OL1:lle vastaava painesäiliön painekoe tehdään ensi vuonna. Jatkossa koe tehdään laitoksittain kahdeksan vuoden välein.

Vuosihuollot parantavat laitosten käytettävyyttä

Olkiluodon laitoksista OL2:ssa oli tänä vuonna vuorossa laajempi huolto.

Huoltoon kuului painesäiliökokeen lisäksi muun muassa reaktoriveden puhdistusjärjestelmän lämmönvaihtimen uusinta sekä sähkökentällä FinnGridin kanssa 400 kilovoltin kytkinlaitoksen uusinta.

– Vuosihuollot ovat tosi tärkeä konsepti laitoksille. Käytettävyys pidetään korkealla tasolla, ja laitoksia pystytään käyttämään täydellä teholla pidempään, toteaa OL1:n ja OL2:n laitospäällikkö Nina Paaso.

Sauli Suoniemen mukaan kahtena edellisenä vuonna vuosihuolloissa on keskitytty uusiin investointeihin, kun taas tänä vuonna vuosihuoltojen kaava on tavanomaisempi.

– Suurin osa huoltotoimenpiteistä on ennakoitu. Korjausprojektit on suunniteltu ja b-suunnitelmatkin ovat valmiina. Ennakoivuus on meidän ohjenuoramme, mitään ei tehdä hetken mielijohteesta, Suoniemi kertoo.

OL3:n värinäongelma ratkaistiin – nyt odotellaan laitostoimittajan aikataulua

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) tiedotti keskiviikkona, että sen tutkijaryhmä yhteistyössä TVO:n ja laitostoimittaja Arevan kanssa ratkaisi Olkiluodon kolmoslaitoksen värinäongelman.

TVO:n tuotantojohtaja Marjo Mustonen on iloinen yhteistyön onnistumisesta.

– He olivat meillä tavallaan konsultteina. Pidemmän aikaa sitä ratkaisimme tutkijoiden ja laitostoimittajan kanssa, Mustonen sanoo.

Värisevän putken ympärille rakennettiin Mustosen mukaan bitumivaimennusjärjestelmä.

– Vaimennustekniikkaa jouduttiin miettimään, ettei esimerkiksi mahdollisen putkirikon sattuessa vaimennusmateriaalia joutuisi jäähdytysveteen.

– Koekäytössä saatiin viimeinkin järjestelmä toimimaan, Mustonen iloitsee.

OL3:n käyttöönoton aikatauluun tuli takapakkia viimeksi huhtikuussa, kun Areva–Siemens-konsortio ilmoitti kertovansa uudesta projektiaikataulusta kesäkuussa.

– Odottelemme laitostoimittajan aikataulua, oikeastaan uutta kerrottavaa aikataulusta ei tässä vaiheessa ole.

TVO:n tavoite on Mustosen mukaan saada OL3:n sähköntuotanto mahdollisimman nopeasti käyntiin.

– Vielä teemme järjestelmien käyttöönottotestejä ja muutostöitä, jotta laitos saadaan valmiiksi polttoaineen vastaanottoa varten, Mustonen kertoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut